Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Struja

B&F reč nedelje: Struja

by bifadmin

Pred prošlogodišnje izbore političari su nam, kao i uvek, obećavali kule i gradove, ne samo u bukvalnom smislu, izgradnjom ‘Beograda na vodi’, nego i kroz rešavanje nekih naših svakodnevnih briga. Iako smo znali da Elektroprivredi Srbije predstoji restrukturiranje a našem energetskom sektoru liberalizacija (što znači i potreba za uspostavljanjem tržišnih cena), resorna ministarka Zorana Mihajlović nas je putem medija ubeđivala da će „SNS onog momenta kada dobije poverenje građana i formira Vladu svakako omogućiti niže cene električne energije i to za 20 procenata“.

Kada je početkom ove godine, a poznavaocima situacije i mnogo ranije, postalo jasno da to nije realna mogućnost, počeli smo da se nadamo da struja, ako ništa drugo, bar neće poskupeti. Prema rečima ministra finansija, Vlada nije htela da opterećuje građane vestima o poskupljenju struje, ali to je na kraju uradio sam MMF, objavivši pismo o namerama Vlade RS za dobijanje stend-baj aranžmana.

U njemu piše da će Vlada podržati EPS-ov zahtev za povećanje cene struje, što bi moglo da rezultira povećanjem cene električne energije od 1. aprila za 15%.

 

Struja (1)

 

No, rok za poskupljenje struje je potom pomeren na kraj zimske sezone, 16. april. Posle njega će postojeća cena kilovata u proseku biti povećana za 7,5 odsto. Na taj iznos biće obračunata akciza od 50 para, a zatim i PDV od 20 odsto, piše Blic. Ali, nemojmo se zbunjivati, ukupno, struja će biti skuplja za najavljenih 15%.

Prošle nedelje su vođeni intenzivni razgovori između predstavnika Ministarstva finansija i EPS-a o načinu na koji će se državi uplaćivati akciza. Priča se da se direktor EPS-a, Aleksandar Obradović, zalaže za to da se akciza obračunava i u budžet uplaćuje samo za plaćene račune a ne za sve, kao do sada. Blic piše da je razlog tome činjenica da je EPS u ozbiljnim problemima zato što sada plaća PDV na svaki poslat račun, bez obzira na to što mnogi od njih nisu plaćeni. Slično je i sa svim drugim preduzećima u Srbiji, pa bi bilo lepo da ako Vlada odluči da EPS-u uzima samo PDV od naplaćenih potraživanja ovaj pelcer primeni i na ostatak privrede. U suprotnom, samo EPS će biti povlašćen.

 

Struja 2

 

Povodom cele ove zbrke u medijima javili su se i stručnjaci, sa kritikom poskupljenja. Tako ekonomista Stojan Stamenković smatra da bi uvođenje akciza na struju u Srbiji trebalo odložiti za narednu godinu, jer će to dovesti do povećanja cena i daljeg smanjenja potrošnje.

„Akcize kao sistemski instrument treba da se uvedu, ali mogle su u ovoj godini, kao u nekim drugim zemljama, da budu po stopi nula. To govorim imajući u vidu smanjenje mase zarada i da se iz Vlade hvale da su budžetski prihodi početkom ove godine mnogo bolji nego što je predviđeno“, kaže on.

Stručnjak za energetiku Vojislav Vuletić misli da je cena električne energije u Srbiji ispod realne i da treba da poskupi, ali i da sa druge strane Vlada nije pripremila nikakve mere kojima bi zaštitila one koje će poskupljenje najviše pogoditi, najsiromašnije građane.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...