Home VestiEkonomija EU će uključiti Srbiju u formiranje Energetske unije

EU će uključiti Srbiju u formiranje Energetske unije

by bifadmin

Evropska unija (EU) pokušaće da što više uključi Srbiju u zaokruživanje Energetske unije i finansijski će podržati projekte bitne za povezivanje u regionu, izjavio je u sredu predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.
Janmat, koji je šef Sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji, rekao je na skupu o Energetskoj uniji EU rekao da će za projekte u energetici u Srbiji biti izdvojen značajan deo sredstava iz pretpristupnih fondova (IPA).

On je rekao da je prema finansijskom planu do 2020. za Srbiju iz IPA namenjeno po 200 miliona evra godišnje, a za projekte u energetici biće dostupni i krediti Evrospke investicione banke.

Janmat je rekao da je EU spremna da podrži projekat dvosmernog gasovoda (interkonecije) izmedju Srbije i Bugarske, jer je bitan za energetsku bezbednost.

„Srbija je zavisna od uvoza gasa iz Rusije i bilo bi dobro da ima i druge izvore snabdevanja“, rekao je Janmat.

On je dodao i da će EU podržati izgradnju infrastrukture za povezivanje elektroenergetski mreža u regionu, da bi se omogućilo formiranje integrisanog tržišta u okviru Energetska unije.

Prema njegovim rečimam, energetska efikasnost kao jedna od ciljeva Energetske unije veoma je bitna za Srbiju jer može da ostvari uštede, smanji loš uticaj na životnu sredinu i smanji energetsku zavisnost od uvoza.

Janmat je ocenio da je veoma važno da ceo region bude povezan energetskom infrastrukturom da bi mogao da bude uključen u Energetsku uniju EU.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...