Home VestiEkonomija Volstrit strahuje od cyber napada na banke

Volstrit strahuje od cyber napada na banke

by bifadmin

Upozorenje od cyber napada na Volstritu usledilo je nakon skorašnjeg izveštaja kojim se ukazuje na nedavne aktivnosti međunarodne mreže cyber kriminalaca, koji su fokus preusmerili na interne bankarske sisteme umesto na njihove klijente.

Finansijske regulatorne vlasti Njujorka razmatraju nova pravila za zaštitu od snažnih i ozbiljnih cyber napada, koji bi mogli devastirati američko finansijsko tržište, pišu američki mediji.

Ben Loski, koji vodi kancelariju grada Njujorka za finansijske usluge (DFS) izjavio je kako strahuje da bi se dovoljno velik hakerski napad na kompanije s Volstrita mogao „preliti i šire u oblasti ekonomije“, kao što se, recimo, dogodilo 2008. godine krahom hipotekarnih kredita.

„Zabrinuti smo da ćemo u narednoj deceniji, a možda i pre, doživeti cyber napad poput Armagedona, koji će neko vreme uzrokovati značajne poremećaje u finansijskom sistemu“, rekao je Ben Lawsky u govoru u Pravnoj školi univerziteta Kolumbija. On je takav napad nazvao „Cyber 9.11.“.

On je dodao i da se razmišlja o novim propisima koji bi prisilili banke i osiguravajuća društva koje reguliše DFS da se bolje zaštite od hakerskih napada.

DFS ima regulatorni nadzor nad desetinama licenciranih banaka u Njujorku i osiguravajućim kompanijama, uključujući Goldman Sachs, Barclays i MetLife. Kao prva glava DFS-a, Loskiju su data ovlašćenja da može kazniti banke usled nepravilnosti, ili im uvesti nove standarde u poslovanju.

Pročitajte i ovo...