Home VestiEkonomija “Grčka kriza više će uticati na Bugarsku nego na Srbiju i Rumuniju”

“Grčka kriza više će uticati na Bugarsku nego na Srbiju i Rumuniju”

by bifadmin

Rizik od širenja grčke krize je prema analitičarima Erste Grupe – mali. Iako postoji, i tiče se eventualnih daljih zbivanja u Grčkoj koja bi mogla da dovedu do proširenja krize na tržišta u periferalnim zemljama regiona i evrozone.

Kada je u pitanju Srbija, Narodna Banka navodi da izloženost iznosi oko 14 odsto sredstava lokalnih banaka. Po mišljenju analitičara Erste Grupe, utešna je činjenica da se radi o lokalnim institucijama sa grčkim vlasništvom, što bi takođe podrazumevalo lokalno finansiranje na razumnom nivou (podružnice, ne filijale). Na osnovu gore pomenutog, stav analitičara Erste Grupe jeste da su eventualni rizici konkretniji za Bugarsku i, u najgorem slučaju, umereni za Rumuniju i Srbiju.

Što se tiče ostalih tema vezanih za region, CIE bi mogla da zabeleži bolje rezultate tako što bi ubrzala svoju ekonomsku dinamiku već u 2015. zajedno sa razvijenim ekonomijama. Analitičari Erste Grupe predviđaju da će se dinamika tržišta u usponu generalno uglavnom ubrzati tek u 2016. godini. Ublažavanje uskog grla u regionu, likvidnosti, može se postići samo povećanjem interesovanja za tržišta u usponu. Dinamika po pitanju likvidnosti raste i tokovi u zemljama pokazuju određena poboljšanja. Međutim, po mišljenju analitičara Erste Grupe taj proces bi morao da se nastavi da bi se prevazišao jaz u rezultatima evropskih tržišta u usponu i razvijenih tržišta i tržišta u usponu generalno.

Pročitajte i ovo...