Home VestiEkonomija Evropski „Lakestar“ lansira novi fond za startape vredan 350 mil EUR

Evropski „Lakestar“ lansira novi fond za startape vredan 350 mil EUR

by bifadmin

Gotovo 400 mil USD iliti 350 mil EUR vredan je novi fond „Lakestar II“, koji lansira evropska „venture capital“ kompanija „Lakestar“. Reč je o jednom od najvećih VC fondova u Evropi, što svakako predstavlja priliku za ovdašnje startape, iako se fond neće fokusirati samo na projekte iz Evrope, nego i na one iz SAD-a.

Osnivač „Lakestara“ Klaus Hommels i njegovi partneri imaju značajnog iskustva u venture ulaganju, posebno u startupe od kojih izdvajaju „Harry’s“, „AngelList“, „Oscar“, „Algomi“, „GoEuro“ i „Teralytics“. Međutim, sam Klaus je ulagao i u danas daleko poznatije projekte, kao što su „Skype“, „Airbnb“, „Facebook“, „King.com“, „Xing“ i „Spotify“.

Kako navode iz fonda, geografski fokus bit će na Evropi i SAD-u, a veličina „Lakestara II“ dovoljna je da omogući ulaganje u projekte u raznim fazama. Fokusiraće se ipak na projekte u ranoj fazi i fazi rasta, kada startapi traže resurse za povećanje broja korisnika i skaliranje. Što se tiče tipa kompanije, neće se fokusirati na jedan segment unutar digitalnih industrija. Kako je naveo Klaus Hommels u saopštenju:

Evropsko tržište tehnologija nastavlja rasti. Vidimo visokokvalitetne prilike za ulaganje u tehnologiju, a ekosastav venture capitala posebno se poboljšao i povećano proizvodi vodeće kompanije na globalnom nivou. Takođe, vidimo i pomak u načinu na koji kompanije pristupaju finansiranju – umesto da tome pristupe javno, ključni igrači traže privatna investiranja u kasnijim fazama razvoja.

Izvor: eKapija, Netokracija

Pročitajte i ovo...