Home VestiEkonomija Zašto cena nafte od USD 20 i nije tako loša?

Zašto cena nafte od USD 20 i nije tako loša?

by bifadmin

U analizi o stanju na tržištu nafte glavni ekonomista Sakso banke, Stin Jakobsen (Steen Jakobsen) ističe da njegov stav ostaje da ćemo polako i postepeno krenuti prema prosečnoj ceni za ovu godinu od 40-50 dolara. Ali u kontekstu promene u toleranciji rizika investitora, on je i dalje skeptičan dok ne vidimo pravu rasprodaju koja će doći glave svima i zbog koje će svi biti veoma pesimistični, što će po njegovom mišljenju biti oko 20-22 dolara za barel. To uključuje kašnjenja u plaćanju obaveza i mnogo frustracija na tržištu, a mi smo svakako mnogo bliže dnu nego što smo bili kada je počela godina.

Tehnički posmatrano, kako navodi Jakobsen, savršeno bi nam odgovaralo kada bismo mogli da pređemo na 20-22 dolara za barel i ako bismo uzeli WTI naftu pre nego što cena krene naviše. To bi na neki način očistilo duge spekulativne pozicije i temeljni proces koji je već na snazi u naftnoj industriji i energetskom sektoru uopšte će eskalirati u skladu sa posledicama.

Sada se svi ponašaju kao da idu u crkvu nedeljom i mole se da se tržište stabilizuje i krene naviše. Naravno, to je delimično ono što OPEK i zemlje koje nisu članice ove organizacije pokušavaju da postignu, ali u osnovi Jakobsen misli da je potrebno da se smanji proizvodnja ili poveća potražnja. Povećana potražnja sada izgleda daleko dok većina velikih ekonomija i dalje relativno sporo raste.

Povezanost ove teme sa dolarom je veoma velika pogotovu što smo, kako podseća Jakobsen, videli kako dolar raste tokom ove godine, i postaje veoma jak što je veoma negativno uticalo na robe na berzi i kamatne stope. Dakle, sve u svemu to je kombinacija negativnog uticaja dolara jer ova pojava veoma utiče na početno ulaganje. Ono nažalost nije malo i nije zamenilo negativne uticaje širom ove grane industrije, jer bi u energetskom sektoru mogli da imamo povećanje kašnjenja u plaćanju obaveza kada je reč o bankrotu kompanija, što podrazumeva Poglavlje 11.

Tako da sada nismo potrošili novac od štednje koji smo planirali da potrošimo a finansijske nevolje bez pražnjenja naftne industrije tek treba da vidimo i šta je to što donekle cirkuliše na tržištu u vezi sa rizikom sve dok god su cene nafte na nižem nivou, zaključuje Jakobsen.

Pročitajte i ovo...