Home VestiEkonomija Blokiran „Simpo“ zbog duga od oko 60 miliona dinara: Vranje traži hitnu otplatu dugovanja

Blokiran „Simpo“ zbog duga od oko 60 miliona dinara: Vranje traži hitnu otplatu dugovanja

by bifadmin

Kompanija „Simpo“ iz Vranja se ne nalazi u pogodnoj finansijskoj situaciji ali je sigurno da neće ići u stečaj jer ne postoje ekonomski razlozi za takav scenario, rekao je generalni direktor ove fabrike Slađan Disić. On tvrdi da su najveći problemi prevaziđeni, kao i da je najveći deo obaveza ispunjen, te da firma ima realnu perspektivu za ostanak i osvajanje novih tržišta.

„Bez obzira što je blokiran račun i što neki ljudi pokušavaju da naplate ono što nisu više od 10 godina, kompanija neće stati“, poručio je Disić, naglašavajući da u toj strukturi naplate samo kamate iznose 50% izdataka.

On nije hteo da politizuje poslovanje „Simpa“ ali, kako kaže, ne može da shvati postupke lokalne samouprave koja je blokirala račun kompanije zbog potraživanja od oko 60 miliona dinara, te da taj postupak jedino može da uruši ovog bivšeg giganta.

„Ne znam koji su njihovi konkretni motivi ali ti postupci vode ka urušavanju firme i time se dovodi u pitanje sva radna mesta“, kazao je Disić i izrazio sumnju da neko zapravo želi da kompanija ode u stečaj kako bi se kasnije delovi firme kupili po mizernoj ceni.

Činjenica je da „Simpo“ ima obaveze prema gradu koje nisu izmirene ali je taj isti grad do sada od kompanije naplatio 700.000 EUR putem blokade računa.

„Ne znam kakav je interes grada, jer se blokadom računa firma dovodi u nelikvidnost i samo će usporiti naplatu duga“, ističe on.

Podsećanja radi, grad Vranje je prethodnih dana dobio zaključak o odlaganju izvršnih rešenja lokalne poreske administracije prema akcionarskom društvu „Simpo“, u ukupnoj vrednosti od 67 miliona dinara. Dodatne sumnje podgrejala je prodaja jednog od pogona „Simpa“ na koji je stavljena hipoteka što je navelo rukovodstvo grada da potegne za hitno izmirenje duga koji kompanija ima prema gradu.

Disić kaže da za to nije bilo razloga, jer se sa prodajem pogona ne brišu obaveze prema gradu.

„Tačno je da smo prodali objekat koji je pod hipotekom, ali stvari iznete u javnosti od strane rukovodstva predstavljaju notorno kršenje činjenica. Svaki objekat koji je pod hipotekom dužnik može da proda ako kupac želi da prihvati zaostale obaveze. Time se ne briše hipoteka i grad može da naplati svoja dugovanja kada se za to stvore uslovi“, pojašnjava Disić.

Kompanija, inače, broji 2.509 zaposlenih i najveća je po broju zaposlenih u Pčinjskom okrugu.

Izvor: Jugmedia, eKapija

Pročitajte i ovo...