Home VestiEkonomija Rusija u hladnom ratu sa poznatim rejting agencijama

Rusija u hladnom ratu sa poznatim rejting agencijama

by bifadmin

Izgleda da će Rusija dobiti ako ne sopstvene onda bar sebi naklonjenije rejting agencije koje će ocenjivati kreditni rejting kompanija koje posluju na njenom tržištu. Ova ideja razvila se usled razmimoilaženja stavova ruskih vlasti i svetski poznatih rejting agencija, poput Moody’s i Fitch koje su odlučile da se povuku sa ovog tržišta jer im je uslov za dalji rad na njemu bio zahtev da imaju lokalne ekspoziture u Moskvi koje potpadaju pod rusku regulativu.

Zapadni mediji pišu da Rusija konstantno otežava poslovanje stranih agencija u njoj, i da je ova odluka samo nastavak takve politike. Ministarstvo finansija i Centralna banka Rusije inače planiraju da izbace velike tri agencije sa nacionalno priznatih rang listi i da utabaju put jačanju drugih rejting agencija.

Da podsetimo, Moody’s je prošle nedelje objavio da će zatvoriti svoju poslovnicu u Moskvi posle 12 godina rada tamo, a Fitch je saopštio da će verovatno stopirati izdavanje lokalnih rejtinga za ruske kompanije i to istog dana kada je ACRA (Analitička agencija za kreditne rejtinge) aplicirala za licencu za rad u Rusiji. Standard & Poor’s za sada tvrdi kako je u pregovorima sa ruskom centralnom bankom o tome kako da zadrži svoje prisustvo u toj zemlji i da posluje po novim pravilima.

Centralna banka je inače još u julu objavila plan o osnivanju kompanije “imune na geopolitičke rizike”, odmah pošto su S&P i Moody’s snizile ruski rejting posle pada cena nafte i sankcija nametnutih zbog rata u Ukrajini. Banka je naime objavila da će prestati da uvažava podatke tri velike svetske rejting agencije pri pravljenju prognoza i donošenju značajnih odluka.

Pročitajte i ovo...