Home VestiEkonomija Ekonomija Saudijske Arabije će biti manje zavisna od nafte

Ekonomija Saudijske Arabije će biti manje zavisna od nafte

by bifadmin

Skoro osam decenija posle pronalaska nafte u Saudijskoj Arabiji, vlasti ove zemlje objavile su plan za razvoj ekonomije manje zavisne od iskopavanja i prodajw ovog energenta.

Njihov plan podrazumeva smanjenje javne potrošnje kako bi se osnažile javne finansije i istovremeni pronalazak novih prihoda. Ideja je da se do 2020. godine 100 milijardi dolara godišnje generiše od biznisa koji nisu u vezi sa naftom. Smanjenje subvencija za bušenje u potrazi za naftom ali i za struju i vodu, trebalo bi kraljevstvu da uštedi 30 milijardi dolara godišnje, a 10 milijardi bi moglo biti prikupljeno novim porezima na dodatu vrednost.

Osim toga, biće prodato manje od 5% naftnog preduzeća u državnom vlasništvu Saudi Aramco, što bi mogla biti potencijalno najveća IPO na svetu, s obzirom da kompanija prema preliminarnim podacima vredi oko dva biliona dolara. To bi moglo pozitivno uticati na saudijska tržišta kapitala. Lideri zemlje razmišljaju i o dualnom listiranju na tamošnjoj berzi kako bi privukli strane investitore.

Očekuje se da bi ova reforma mogla biti bolna u nekim svojim delovima. Ekonomisti Blumberga procenjuju da će ekonomski rast Saudijske Arabije ove godine usporiti zbog smanjenja javne potrošnje koji bi mogao uzdrmati privatni sektor. Prema rezultatima za 2015, rast poslovanja u neenergetskom sektoru bio je 3,6% a ove godine mogao bi da uspori na 1,6%, bar sudeći prema podacima MMF-a.

Jedna od nanezaduženijih država na svetu mogla bi povećati svoj javni dug na preko 25% do 2017. godine. Zbog toga rastu i troškovi pozajmljivanja za Saudijsku Arabiju koja trenutno priprema emisiju obveznica kako bi smanjila pritisak na svoje rezerve. Njen kreditni rejting je smanjen za jedan nivo na AA- od strane agencije Fitch, a pre toga i od strane Standard & Poor’s i Moody’s.

Međutim dobra stvar u svemu ovome je što će smanjenjem zavisnosti od nafte, čija cena se stalno koleba, ova država izaći na „zelenije grane“ u smislu ekonomske stabilnosti. Naime, 70% prihoda ove države je u prošloj godini je dolazilo od prodaje nafte, a njena cena je mnogo pala i ne očekuje se njen skori oporavak. Zato se vlasti Saudijske Arabije polako okreću ka održivijem poslovanju.

Pročitajte i ovo...