Home VestiEkonomija Evrogrupa neće nastaviti pomoć Grčkoj bez MMF-a

Evrogrupa neće nastaviti pomoć Grčkoj bez MMF-a

by bifadmin

Predsednik Evrogrupe Jerun Dajselblum isključio je mogućnost nastavka sprovođenja plana pomoći Grčkoj bez saglasnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), neposredno pred sastanak ministara finansija Evrozone u Briselu.

„Cilj sastanka jeste sporazum sa MMF-om, i plan pomoći neće biti nastavljen bez njegove saglasnosti“, odgovorio je Dajselblum na pitanje novinara o budućnosti programa pomoći Grčkoj i dodao da će glavna tema sastanka biti ublažavanje grčkog duga.

MMF je juče saopštio da ublažavanje grčkog duga treba da bude bezuslovno, jer on iznosi oko 180 odsto grčkog BDP-a i najviši je među zemljama evrozone.

Nemačka, najvažniji poverilac Grčke, zahteva da u Grčkoj budu sprovedene mere štednje pre nego što se pristupi olakšavanju duga.

Skupština Grčke je u nedelju uveče izglasala još jedan omnibus-zakon od 700 stranica kojim se uvodi niz mera, među kojima i mehanizam automatske korekcije budžeta, a u slučaju deficita, dodatne mere za ubrzavanje privatizacije, povećavaju porezi. Te mere su donete na zahtev poverilaca da bi odobrili isplatu nove tranše pomoći Grčkoj posle nekoliko meseci blokade isplata.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...