Home VestiEkonomija Kako pokušaj puča u Turskoj utiče na tržišta u razvoju?

Kako pokušaj puča u Turskoj utiče na tržišta u razvoju?

by bifadmin

Do sada je uticaj pokušaja puča u Turskoj na tržišta u razvoju bio veoma ograničen. Čini se kao da je tržište bilo više fokusirano na američku berzu, koja dostiže nove rekordne nivoe. Međutim, postoji određeni evropski ugao koji moramo da uzmemo u obzir tokom ostatka leta, jer kako je došlo do ponovnog pokušaja puča Erdogan je počeo nešto što liči na čišćenje političkih protivnika, a veliki broj ministara u EU je zabrinut za budućnosti odnosa prema Turskoj, kaže u svojoj analizi glavni ekonomista Sakso banke, Stin Jakobsen.

Treba da imamo na umu da je politika Evrope u vezi sa pitanjem izbeglica veoma vezana za Tursku.

„Mislim da će situacija u Turskoj nastaviti da bude burna u pogledu privlačenja kapitala, i da će nadalje doći do slabljenja turske lire, ali sve u svemu svedoci smo veoma ograničenog prelivanja na tržišta u razvoju. Ono o čemu bi trebalo da vodimo računa je da će leto biti sa mnogo buke i reakcija iz raznih političkih uglova, ali uz ograničenja u pogledu ekonomskih podataka“, piše Jakobsen u svojoj analizi.

Turska lira je i dalje valuta sa veoma visokim prinosom i Turska i dalje predstavlja zemlju budućnosti. Politička situacija u zemlji je od loše postala gora i dalje će biti u statusu kojim će za evropske političare biti teško da se kreću na političkoj sceni zbog politike prema izbeglicama, kao i za investitore zbog prava svojine u zemlji koja nastavlja da bude sve manje i manje otvorena prema Zapadu, zaključuje ekonomista Sakso banke.

Pročitajte i ovo...