Home VestiPolitika i društvo Pirati su na dobrom putu da formiraju vladu na Islandu

Pirati su na dobrom putu da formiraju vladu na Islandu

by bifadmin

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi na islandskim izborima koji će biti održani u oktobru ove godine (posle afere u vezi sa Panamskim dokumentima zbog koje je bivši premijer podneo ostavku) mogli da pobede – pirati. Po poslednjim anketama većina od 28% islandskih birača podržava Piratsku stranku pa bi oni mogli i da naprave vladu, prvu te vrste u svetu.

Islandske pirate inače mnogi smatraju radikalnim političkom pokretom zbog njihovog zalaganja za legalizaciju droga, za pružanje azila zviždaču Edvardu Snoudenu, zbog zagovaranja direktne demokratije i veće transparentnosti, kao i fokusiranja na kreativno korišćenje novih tehnologija za revitalizaciju demokratije. Tako na primer planiraju da ubede kreatora PokemonGo igrice da svoju infrastrukturu na Islandu pred izbore pretvori u Pokestops, stanice za glasanje koje bi privukle veliki broj mladih.

Da već imaju dovoljno veliki uticaj u parlamentu pokazuje slučaj od prošle godine kada je zakonodavni organ, na njihovu inicijativu, doneo rezoluciju kojom se dekriminalizuju svi oblici blasfemije, vređanja i ismevanja religije.

Piratska partija je formirana pre četiri godine od grupe aktivista i hakera koji su bili deo međunarodnog pokreta protiv zabrane korišćenja (skidanja sa interneta) autorskih dela poput filmova i muzike. U islandski parlament su ušli 2013. gde su od 63 mesta zauzeli tri mandata. No, u međuvremenu im je porasla popularnost.

Kada se posle Panamske afere pokazalo da u najvišem vrhu države postoji korupcija, veliki broj glasača okrenuo se ovoj partiji koja insistira na transparentnosti. Istraživanja pokazuju da bi pirati na predstojećim izborima mogli biti za 4% iznad prvog sledećeg protivkandidata. Analitičari su uvereni da će Piratska partija osvojiti između 18 i 20 mandata što znači da će moći da inicira formiranje vlade. No, kako kažu u ovoj stranci, svaki potencijalni koalicioni partner bi morao da se obaveže da će služiti njihovim idealima „fundamentalne promene sistema“.

Pročitajte i ovo...