Home VestiEkonomija Savet stranih investitora: Poboljšala se ekonomska situacija u Srbiji

Savet stranih investitora: Poboljšala se ekonomska situacija u Srbiji

by bifadmin

U poslednje dve godine ekonomska situacija u Srbiji je unapređena, ocenila je predsednica Saveta stranih investitora (FIC) Jana Mihajlova na predstavljanju Bele knjige, podsetivši da zemlja beleži pozitivan rast BDP-a i zaposlenosti uporedo sa fiskalnom konsolidacijom. Ali, dodala je Mihajlova, suviše spor napredak ostvaren je u unapređenju poreske politike i radne legislative, kao i u oblasti zakona koje se odnose na devizno poslovanje, stečaj i zaštitu uzbunjivača. S druge stane, u Beloj knjizi jasno su istaknuta polja u kojima smo u poslednjih godinu dana najviše napredovali a to su oblast gradnje, zaštita konkurencije, državna pomoć i notari.

Premijer Aleksandar Vučić pohvalio se činjenicom da će rast BDP-a ove godine iznositi 2,7%-2,8% , kao i da je on zasnovan na zdravim temeljima. Po njegovim rečima, porasle su i zaposlenost i zarade u privatnom sektoru, i one su zapravo osnov za rast domaće potrošnje. On očekuje da će potrošnja rasti sa povećanjem minimalne zarade, i najavljuje da će građani uskoro zaista osetiti dugo najavljivani boljitak. “Međutim, ovo i dalje nisu rezultati kojima treba da se hvalimo. Smatraću da je ova Vlada uspešna kada nam rast BDP-a bude 3%-4%”, rekao je Vučić i istakao da je Srbija u prvih osam meseci imala 1,25 milijardi evra stranih investicija a očekuje se da će godinu zaokružiti sa 1,8 ili 1,9 milijardi. Premijer je najavio i da javni dug ove godine neće preći granicu od 73,5%, a da će sledeće već pasti ispod 71%, a 2018. ispod 70%.

Prema premijerovim rečima našu privredu i dalje muče neki stari problemi kao što su parafiskalni nameti i gubitaška preduzeća koja već godinama nekako opstaju, te je pred Vladom još mnogo posla. U taj posao bi međutim mogli da se uključe i ostali akteri ekonomije te je najavljeno da će biti formirana radna grupa sa FIC koja će imati sastanke na nedeljnom nivou.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, istakla je značaj novih tehnologija za rast konkurentnosti srpske ekonomije: “Zbog brzog uvođenja elektronske uprave izbili smo među najbrže reformske zemlje na svetu. Elektronska građevinska dozvola je na primer dosta olakšala investiranje u Srbiju. Od januara do novembra podneseno je već 60.000 zahteva ovim putem”.

Ministar finansija Dušan Vujović je naglasio potrebu za reformom načina poslovanja Poreske uprave, koja trenutno ima previše posla za svoje kapacitete.

Ingeborg Ofsthus, članica UO FIC-a i direktorka Telenora, istakla je da strani investitori žele transparentnost i predvidljivost poreske politike, a Goran Pitić, član UO Saveta i predsednik UO Sosijete Ženeral banke, izrazio je nadu da će se Vlada u daljem periodu pozabaviti ujednačavanjem propisa, osnaživanjem Poreske uprave i borbom protiv sive ekonomije.

Ministar privrede Goran Knežević naglasio je i važnost okončanja privatizacije, koja bi po njegovim rečima trebalo da bude završena naredne godine.

Savet stranih investitora inače okuplja više od 130 stranih kompanija koje su u Srbiji uložile skoro 28,7 milijardi evra i koje zapošljavaju 94.000 radnika. U ukupno izvozu Srbije te kompanije učestvuju sa 22 odsto. Od 2003. godine Savet izdaje „Belu knjigu“ u kojoj saopštava Vladi, stručnoj i široj javnosti viđenje uslova poslovanja i investiranja u pojedinim oblastima, predlaže izmene propisa i prati njihovo sprovođenje.

Pročitajte i ovo...