Home VestiEkonomija Dolar je od početka godine oslabio 8%. Zašto?

Dolar je od početka godine oslabio 8%. Zašto?

by bifadmin

Američki dolar od početka godine ne prestaje da slabi u odnosu na zajedničku evropsku valutu. U poslednjih šest meseci izgubio je približno 8% svoje vrednosti. 

Najvažniji razlog slabljenja američke valute je činjenica da je poslednjih godina bila značajno precenjena u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svetu. Naime, američka ekonomija je prva izašla iz krize koja je počela 2008. godine, pa je američka centralna banka prva među centralnim bankama razvijenih zemalja počela da najavljuje podizanje kamatnih stopa. Investitori širom sveta su u potrazi za većim prinosom masovno počeli da prebacuju svoj kapital u američku valutu. Zbog toga je u periodu od 2014. do 2015. godine dolar u odnosu na evro i ostale valute ojačao više od 20%, čime je kurs došao na nivo na kome je poslednji put bio davne 2003. godine.

S jačanjem dolara, proizvodi američkih kompanija postajali su sve skuplji, pa je izvoz SAD padao, a uvoz rastao. Jedno od glavih predizbornih obećanja predsednika Trampa odnosilo se upravo na smanjivanje uvoza, a to je najlakše postići slabljenjem vlastite valute.

U međuvremenu, ekonomska situacija je počela da se popravlja i u ostalim razvijenim ekonomijama. Iz komentara čelnih ljudi evropske, britanske i nekoliko drugih centralih banaka, može se zaključiti da se bliži trenutak podizanja kamatnih stopa i u njihovim zemljama. Zbog toga se kapital, koji je godinama prebacivan u dolar, počinje vraćati, zbog čega većina ostalih valuta sada počinje da jača u odnosu na američku.

Hoće li dolar nastaviti da slabi?

Budući da ciklusi dizanja i spuštanja kamatnih stopa, pa samim tim i ciklusi prebacivanja kapitala iz valute u valutu po pravilu traju godinama, za očekivati je da će trenutni ciklus slabljenja dolara takođe trajati barem godinu do dve. Naime, dolar je po mnogim parametrima precenjen, a u odnosu na evro je i dalje približno 15% jači nego pre tri godine.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je posle talasa jačanja od 8% moguć privremeni predah ili čak korekcija od nekoliko odsto, ali da će se nakon toga trend slabljenja američke valute verovatno nastaviti.

Vest koja bi mogla da pruzrokuje kratkoročno jačanje dolara biće objavljena u petak. Radi se o službenom podatku o stopi nezaposlenosti i broju novootvorenih radnih mesta u Sjedinjenim Državama tokom juna meseca. Očekuje se da će stopa nezaposlanosti biti oko 4,3%, a da je u tom periodu otvoreno 175 hiljada novih radnih mjesta. Ukoliko se ispostavi da je otvoreno više radnih mesta od očekivanja, moguće je da će dolar ojačati 0,5 do 1%.

Pročitajte i ovo...