Home VestiEkonomija VTB banka Beograd prodata Rusu Andreju Šljahovoju

VTB banka Beograd prodata Rusu Andreju Šljahovoju

by bifadmin

VTB Banka a.d. Beograd ima novog vlasnika, a kako su saopštili, nakon uspešno obavljenog preuzimanja 100% vlasništva VTB banke u Srbiji, novi vlasnik je srpsko privredno društvo čiji je jedini osnivač ruski investitor i bankar Andrej Šljahovoj.

Transakcija je obavljena uz punu saglasnost Narodne banke Srbije.

Andrej Šljahovoj je doktor ekonomskih nauka sa gotovo tridesetogodišnjim bankarskim iskustvom koji je osnovao banku u sopstvenom vlasništvu koja je kasnije prodata i pripojena većem bankarskom sistemu. Takođe, uspešno je vodio proces preuzimanja i razvoja drugih banaka na teritoriji Ruske federacije.

Šljahovoju su u Rusiji dodeljena brojna državna priznanja, uključujući titulu Počasnog ekonomiste Ruske federacije koju dodeljuje ruski predsednik.

Kako se ističe u saopštenju, preuzimanje VTB Banke a.d. Beograd za ovog investitora predstavlja prvi korak na srpskom tržištu za koje je procenio da poseduje značajan rastući potencijal, ne samo po pitanju nastavka i proširenja postojeće linije poslovanja ove banke, već i po pitanju razvoja i ponude novih proizvoda zasnovanih na inovativnim finansijskim tehnologijama (Fintech).

Banka posluje na tržištu Srbije od 2008. godine, ima ukupno 72 zaposlena i poseduje dve filijale (u Beogradu i Novom Sadu). VTB Banka a.d. Beograd je za prvih 6 meseci 2018. godine ostvarila profit od 60,5 miliona dinara, dok ukupna aktiva banke trenutno iznosi 13.401,3 miliona dinara, dodaje se.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...