Home VestiIT i nauka Danko Jevtović je novi član Borda direktora ICANN-a

Danko Jevtović je novi član Borda direktora ICANN-a

by bifadmin

Odbor za imenovanje ICANN-a (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), organizacije odgovorne za upravljanje globalnom strukturom Interneta, imenovao je Danka Jevtovića za člana Borda direktora. Ovaj dvadesetočlani Upravni odbor odgovoran je za upravljanje ICANN-om i, samim tim, za globalno upravljanje svim domenima na Internetu.

Danko Jevtović je preduzetničku karijeru započeo 1987. kao suosnivač kompanije Jugodata, jednog od prvih domaćih brendova PC računara, a onda i sistema SezamPro, koji je izrastao u jednog od najvećih Internet provajdera u Srbiji. Jevtović je bio među 17 suosnivača RNIDS-a 2006. godine, član UO RNIDS-a u više mandata od 2007. do 2009. i direktor RNIDS-a od 2013. do 2017. Član je Borda direktora CENTR-a (Udruženja evropskih nacionalnih registara internet domena najvišeg nivoa), a u Bord direktora ICANN-a je izabran kao predstavnik Evrope.

ICANN je nedobitna organizacija sa sedištem u Kaliforniji, koja vrši tehničku koordinaciju Interneta i upravlja sistemom identifikatora na Internetu, ključnim za funkcionisanje globalne Mreže. Čitav taj kompleksan posao od kraja 2016. godine ICANN vrši samostalno, bez nadzora koju je ranije obavljala agencija Ministarstva trgovine Sjedinjenih Država NTIA (The National Telecommunications and Information Administration – Nacionalna uprava za telekomunikacije i informisanje).

Bord direktora ove organizacije sastavljen je prema složenim paritetima, kako bi bili zastupljeni stručnjaci iz raznih krajeva sveta. Mandat svakog od direktora je tri godine, a promene u sastavu će stupiti na snagu zadnjeg dana sastanka ICANN-a u Barseloni, krajem oktobra. Uz Danka Jevtovića je u Bord izabrana i Tripti Sinha, koja će predstavljati Severnu Ameriku, dok je Rafael Lito Ibarra, koji predstavlja Latinsku Ameriku, reizabran za još jedan trogodišnji mandat.

Pročitajte i ovo...