Home VestiEkonomija Investitori nakratko zaboravili na ekonomiju i fokusirali se na politiku

Investitori nakratko zaboravili na ekonomiju i fokusirali se na politiku

by bifadmin

Kretanje vrednosti akcija, valuta i ostalih finansijskih instrumenta tradicionalno zavisi o ekonomskoj situaciji, ali investitori na berzama ponekad u potpunosti zanemare ekonomiju i fokusiraju se na politiku. Naime, političke odluke mogu da imaju značajan uticaj na ekonosmku situaciju u budućnosti, stoga sama mogućnost neke značajnije promene u politici može da uzrokuje značajne pomake cena na berzama. Trenutno su tri politička rizika u fokusu investitora.

Prvi je Bregzit. Pregovori britanske premijerke Mej s različitim interesnim grupama u parlamentu su ponovno propali. Čak je i njoj sad jasno da nije izgledno da će uspeti da skupi dovoljan broj glasova za svoj plan napuštanja unije pa je spremna da ponuditi i svoju ostavku. No problem je u tome što bi mogao da je nasledi Boris Džonson, zagovornik tvrdog Bregzita. U slučaju njegovog dolaska na vlast značajno raste rizik da će pred kraj godine UK napustiti EU bez ikakvog dogovora, što znači da bi na snagu stupile carine, granične kontrole itd, što bi moglo nakratko paralizovati britansku ekonomiju. Zbog svega toga funta naglo slabi već desetak dana i trenutno se nalazi na najnižem nivou u poslednjih nekoliko meseci.

Drugi rizik su evropski izbori koji se održavaju krajem nedelje. Postoji mogućnost da će nacionalističke desne strane osvojiti velik broj mandata što će im olakšati ometanje funkcionisanja EU. Veliki uspeh takvih stranaka bi takođe narušio povjerenje u opstanak unije, što bi značajno smanjilo vrednost evra kao valute. Upravo zbog toga evro slabi celu prošlu nedelju, kako u odnosu na dolar, tako i u odnosu na japanski jen, tradicionalno sigurno utočište u turbulentnim situacijama na berzama.

Treći politički događaj, ili preciznije rečeno proces, je trgovinski rat između SAD i Kine. Tramp ponovo diže tenzije u nadi da će prisiliti Kinu na popuštanje, no ako nijedna strana ne popusti, na snagu bi mogle stupiti carine zbog kojih bi moglo doći do usporavanja rasta u obe zemlje. S obzirom da se radi o dve najveće ekonomije na svetu, posledice tog trgovinskog rata bi mogao da oseti celi svet. Navedena situacija je verovatno doprinela padu vrednosti američkih akcija i jačanju dolara u odnosu na većinu ostalih valuta.

Hoće li se trenutni trendovi nastaviti?

To zavisi o instrumentu. Funta je verovatno previše oslabila na osnovu poslednjeg u nizu zastoja u pregovorima. Samo je pitanje vremena kad će se pojaviti neka pozitivna vest o Bregzitu – poput mogućnosti novog odlaganja ili smekšavanja stavova potencijalnih naslednika premijerke Mej, a takva vest može dovesti do naglog jačanja britanske valute.

Evro bi mogao privremeno da ojača ako evroskeptične stranke na izborima ne osvoje neočekivano visoki broj mandata, no ekonomska situacija ne ide u prilog jačanju evra pa će u narednim mesecima prevladavajući trend kretanja kursa verovatno i dalje biti prema dole.

Bilo kakvo pozitivno rešenje trgovinskog rata između SAD i Kine bi verovatno dovelo do privremenog rasta cena akcija, ali bez obzira na trgovinski sporazum, do usporavanja rasta ili čak recesije će pre ili kasnije neizbežno doći. Investitori na bezama će krizu prepoznati pre nego što bude vidljiva u statističkim podacima i počeće da prodaju akcije i ostale rizične instrumente pre nego što javnosti postane jasno da je recesija počela. U isto vreme tradicionalno dolazi do raste cene zlata, koje je percipirano kao najsigurnija pokretna imovina.

Izvor: Admiral Markets

Pročitajte i ovo...