Home TekstoviNove tehnologije Američka vojska zabranila upotrebu USB diskova zbog pojave crva

Američka vojska zabranila upotrebu USB diskova zbog pojave crva

by bifadmin

Američka vojska privremeno je zabranila korišćenje USB diskova i ostalih prenosnih memorijskih uređaja nakon što je na njihovoj mreži primećeno širenje većeg broja različitih računalnarski crva.

Takva zabrana mogla bi da oteža i uspori rad bilo koje organizacije, a posebno vojske, jer na mnogim lokacijama gde vojska deluje nije moguće prebacivati fajlove e-poštom ili drugim “online” metodama.

Najverovatniji uzročnik problema i ovde odluke je varijanta crva SillyFDC koja se može širiti putem mreže, ali i putem uređaja za prenos podataka. U slučaju zaraze, crv ima mogućnost preuzimanja dodatnog zlonamernog koda sa Interneta tako da može da instalira i “keyloggere”, botnet agente, spyware i sl. neželjene programe.

Sigurnosni stručnjaci se slažu da je mera zabrane sasvim odgovarajuća za navedeni računarsko-sigurnosni incident, te upozoravaju na važnost antivirusne provere prenosnih medija za čuvanjepodataka. Takođe, preporučuju isključivanje mogućnosti automatskog pokretanja programa prilikom priključivanja USB diskova, CD-a, DVD-a i ostalih prenosnih medija.

Izvor: PersonalMag

Pročitajte i ovo...