Home Tekstovi Korporativni porezi: Što manji, to efikasniji

Korporativni porezi: Što manji, to efikasniji

by bifadmin

Niske stope korporativnog poreza mogu da pomognu državama da steknu značajnu konkurentsku prednost u odnosu na ekonomske rivale i podstaknu privredni rast, zaključak je istraživanja računovodstvene i konsalting grupe KPMG u 86 zemalja, koje obuhvata period od proteklih 14 godina.

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>Studija je obuhvatila 86 zemalja u kojima je od 1993. do danas prosečna stopa korporativnog poreza snižena s prosečnih 38 na 27,1 odsto, ukazuje se u studiji i dodaje da je ekonomski rast koji su u ovom periodu uživale zemlje poput Irske, Norveške, Švedske i Danske u velikoj meri zaslužan povoljan režim korporativnih poreza. Irska je posebno izdvojena kao zemlja čiji je cilj poreske politike privlačenje novih ulaganja. Od svih industrijski razvijenih zemaljaIrska ima najnižu stopu korporativnog poreza, a na vrhuncu ekonomske ekspanzije beležila je godišnju stopu rasta i od 12 odsto, navodi KPMG.

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>
Autori studije utvrdili su da su upravo niski porezi razlog što su neke zemlje u proteklom periodu zadržale pozicije među vodećih 10 zemalja sveta po kriterijumu privrednog rasta.

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>Glavni je izuzetak u odnosu na taj trend SAD gde su zadržane visoke stope rasta uprkos visokom nivou korporativnih poreza od 40 odsto, napominje se u studiji. „Uprkos visokim porezima, čista ekonomska snaga tržišta SAD očuvala je njegovu privlačnost za multinacionalne kompanije,“ konstatuje KPMG.

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>
Trend smanjivanja korporativnih poreza u razvijenim zemljama počeo je sredinom 80-ih godina prošlog veka, kada je tadašnja predsednca britanske vlade Margaret Tačer smanjila poreze sa 52, na 35 odsto do 1986, primoravši druge da je slede. Kada jedna velika industrijska sila smanji poreze, drugi kao da su osuđeni da to isto učine, u okviru procesa međunarodne poreske konkurencije koji se nastavlja i vremenom pojačava, navodi KPMG i dodaje da se na poreske stope u Evropskoj uniji jasno vidi uticaj novoprimljenih članica koje su se Uniji pridružile 2004. godine.

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>
Istraživači ukazuju da niske poreske stope, na duži rok, po pravilu rezultiraju većim prilivom investicija, što podstiče privredni rast i povećava poresku osnovicu. Međutim, na kraći i srednji rok često se javlja potreba za dopunskim merama da bi se nadoknadio manji prihod usled nižih poreza, kao što su efikasnija potrošnja ili oslanjanje na druge izvore prihoda, poput indirektnog oporezivanja.

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>

class=“MsoNormal“ style=“text-align: right;“>broj 25, novembar 2006.

Pročitajte i ovo...