Home Blogovi Moderni oblici marketinga: Novi oblik akcionih figura

Moderni oblici marketinga: Novi oblik akcionih figura

by bifadmin

Pre samo par godina, podrazumevani prateći proizvodi popularnih TV emisija i serija su bili majice, kačketi, albumi sa samolepljivim sličicama i akcione figure junaka. Danas, u eri interneta, očekuje se i više od toga, očekuje se da svaka spomenuta internet adresa, kompanija, blog, forum i sl. zaista i ima sadržaj na internetu.

Na primer, ukoliko odete na sajt pinehearstresearch.com, naćićete se na sajtu kompanije “Pinehearst”, koja se bavi naprednim genetskim inženjerinogm. Ali ako gledate seriju “Heroes” čija je trenutno treća sezona u toku, znate da ta kompanija jedino postoji u svetu navedene serije. Takođe, sajt kompanije Primatech koja postoji jedino u seriji “Heroes” se može naći na www.primatechpaper.com, doduše, nije tako ozbiljno dizajniran kao prethodni primer. Dotični Ted Mosbey je slomio jednoj devojci srce, koja je na adresi www.tedmosbyisajerk.com objavila upozorenje svim devojkama da ne izlaze sa njim, što bi moglo biti vrlo korisno za pripadnice lepšeg pola da Ted nije lik iz serije “How I met your mother”. Takođe, lik iz pomenute serije, Robin Sparkles na adresi www.myspace.com/robinsparkles registrovala je profil sa sadržajem iz mlađih dana na kojem se nalaze dva video spota dok je bila Kanadska “teen” pop zvezda. Knjiga “The Bro Code” se može naručiti preko Amazon.com-a, čiji je autor Barney Stinson, takođe lik iz serije “How I met your mother” koji se često u seriji poziva na njen sadržaj. NBC-u je dovoljno bilo da Conan O’Brien spomene adresu www.hornymanatee.com da zaista i objavi sajt. Serija “Chuck” ne bi mogla da prođe bez kompanije Inside Buy More i njenog oficijelnog sajta na adresi www.insidebuymore.com. Želite karijeru u kompaniji koja se bavi prodajom papira i kancelarijskog pribora? Posetite sajt kompanije Dunder & Mifflin na adresi www.dundermifflin.com iz serije “The Office” i tamo možete naći aplikaciju za posao koju možete popuniti! Ukoliko ste se lečili u bolnici “Sacred Heart” (serija “The Scrubs”), na adresi www.rateyourdoc.org možete oceniti kvalitet usluge doktora koji Vas je lečio. Ne preporučujemo da kupujete karte avionske kompanije “Oceanic Airlines”, oceanic-air.com (serija “Lost”). Doduše, i sami administratori sajta su na početnoj strani objavili informaciju da je kompanija obustavila sve letove, verovatno zbog fijaska sa poslednjim letom, čijom se sudbinom putnika i dotična serija bavi.

novi oblik akcionih figura

Interesantno je koliko se pažnje posvećuje ovim web sajtovima i koliko televizijske kompanije idu u krajnost sa sadržajem. Većina sajtova sadrži određene naznake da je sam sadržaj vezan za tv emisiju, seriju ili lika iz serije, međutim, pojedini sajtovi imaginarnih kompanija su toliko profesionalno odrađeni da korisnik, u slučaju da nije konzument dotičnog televizijskog sadržaja, slobodno može steći utisak da se radi o stvarnoj kompaniji odnosno osobi. Pa ipak, ovakav potez ne podpada ni u sivu zonu zakona. Niko Vam ne može zabraniti da na internetu postavite sajt kompanije niti da održavate blog osobe koja ne postoji, ta oblast zakonski nije uređena. Možda bi pojedini rekli da se radi o namernoj obmani konzumenata interneta, suština je da je danas, bar kada je TV sadržaj u pitanju, ovakav vid marketinga obavezan i fanovi ga prosto obožavaju. Ostali, koji se paze dobro poznatih internet podvala, poput spam-a, lažnih lutrija, zlonamernih osoba, svoj internet CSI instinkt trebaju da nadograde kako bi mogli da detektuju sada i ovaj pomodarski oblik marketinga.

Nikola Svitlica

broj 49, novembar 2008.

Pročitajte i ovo...