Home TekstoviNove tehnologije Sinergija 08: Inovativno i zanimljivo

Sinergija 08: Inovativno i zanimljivo

by bifadmin

Ovogodišnja ’’Sinergija’’ potvrdila je da je postala sinomnim za inovacije i kvalitetnu edukacuju u oblasti informacionih tehnologija, ali i pokazala kako njihove prednosti na zanimljiv način mogu da se predstave korisnicima.

U organizaciji kompanije ’’Micrsoft’’ u Novom Sadu je od 14. do 17. oktobra po osmi put za redom održana najveća informatička konrencija u regionu ’’Sinergija’’, kojoj je prisustvovalo oko 1.500 stručnjaka za razvoj i primene ’’Microsoft” softvera. Održano je 120 predavanja iz ključnih oblasti razvoja i primene informatičkih tehnologija – poslovne aplikacije, poslovno informisanje, povezani sistemi, razvoj baza podataka, razvojne alatke, upravljanje i operacije, ’’MS Office System”, servisno orijentisana arhitektura, bezbednost, mobilna rešenja, objedinjene komunikacije – koja su potvrdila da je ’’Sinergija’’ postala sinonim za inovacije i edukaciju. Najveći deo ovogodišnje konferencije bio je posvećen predstavljanju novih softvera i alata koji korisnicima ’’Micrisoft’’ softverske platforme omogućuju dalji porast efikasnosti rada i kvaliteta procesiranih informacija.

Tako je svoju lokalnu premijeru doživeo i softverski paket ’’Microsoft SQL Server 2008”, za čije mogućnosti skladištenja geografskih podataka u baze koje pokreće novi “SQL Server” je zaslužan ’’Microsoft’’ razvojni centar u Beogradu. Nova platforma je pouzdanija, sigurnija i skalabilnija od prethodnih, a razvojnim timovima pruža mogućnosti da kreiraju nove aplikacije koje mogu da skladište i koriste bilo koji tip podataka. Novi „SQL Server“ donosi i napredna ’’Business Intelligence’’ rešenja za lakše korišćenje informacija smeštenih u bazi podataka.

Na konferenciji je zvanično predstavljen i ’’Microsoft Dynamics NAV 5.0’’, poslovno-informacioni sistem koji je potpuno prilagođen lokalnom načinu poslovanja i trenutno se koristi u više od 150 kompanija u Srbiji. Neki od prisutnih korisnika, među kojima su ’’B92’’, ’’Avala Ada’’, ’’Nacionalana banka Grčke’’, ’’Stilos’’, ’’Zepter International’’ i Vaterpolo savez Srbije, kao najveće prednosti istakli su uštedu vremena usled automatizacije rutinskih poslova u preduzeću i podršku u izradi poslovne analitike i izveštaja. Sistem „Microsoft Dynamiks NAV“ upotrebljava u svetu oko milion korisnika u oko 70.000 preduzeća i preveden je na 40 jezika.

Virtuelna podrška

Jedna od osobenosti i svojevrsna atrakcija na konferenciji je bila virtuelna podrška za njenu celokupnu tehničku infrastukturu, koju je obezbedila beogradska kompanija ’’Coming – Computer Engineering’’. Kao što je poznato, virtuelizacija omogućuava racionalnije korišćenje kapaciteta servera i velike finansijske uštede. Datacentar, koji podržava ceo skup, nalazio se u ’’Coming’’ delu ’’Microsoft’’ štanda, a domaći IT profesionalci su kroz praktične primere i prikazivanje rešenja za virtuelizaciju videli najnovije tehnologije i rešenja koja tek dolaze. Organizovana je i radionica u kojoj su polaznici imali priliku da pogledaju ’’žive’’ demonstracije ’’Majkrosoft’’ virtuelizacionih tehnologija.

Bezbednost kroz igru
’’Sinergija 08’’ je pružila i mogućnost da se uz igru nauči kako podići IT bezbednost na viši nivo. ’’Hack The Gate’’ predstavlja online takmičenje u traženju propusta kod web aplikacija. Igra simulira čestu situaciju u kojoj su internet prodavnice mete napada zlonamernih hakera. Cilj je da se posetioci kroz igru nauče kako da maksimalno iskoriste bezbednosni potencijal ’’Microsoft’’ platformi. U finalnom takmičenju učestvovalo je 40 kandidata, sa zadatkom da u internet aplikacijama otkriju bezbednosne propuste koji bi omogućili da se ukradu brojevi internet kartica ili preusmeri novac prilikom plaćanja. Pobednik hakerskog takmičenja bio je programer Benko Szabolcz iz firme ’’Jusoft’’ iz Ade, a drugo mesto osvojio je Nenad Vijatov iz ’’Banke inteza’’.

Pored nastavka prošlogodišnjeg kursa ’’Master of Deployment’’ organizovan je i novi ’’Master of Deployment 2’’ (MOD2), koji omogućava polaznicima da bolje razumeju i makismalno iskoriste tehnologije koje preduzeće primenjuje ili planira da implementira. Slaviša Milinković iz ’’Centroproizvoda’’ kaže da su se za ’’Master of deployment’’ kurs odlučili jer im je omogućio bolje sagledavanje mogućnosti ’’Microsoft’’ proizvoda, optimizaciju IT infrastrukture i kreiranje rešenja za komercijaliste na terenu, što je ukupno poboljšalo tržišnu pozciju ovog preduzeća. Sada se direktno kroz ’’Windows Mobile’’ aplikaciju prikupljaju podaci i fotografije o distribuciji artikala. Rad na terenu se obavlja prenosnim uređajima sa ’’Windows Mobile’’ operativnim sistemom, sposobnim za razmenu podataka putem GSM mreže mobilne telefonije i GPRS protokola.

U toku ’’Sinergije 08“ održan je i ’’PC Fest” na kome se sedam domaćih IT kompanija takmičilo u sastavljanju najboljeg domaćeg računara korišćenjem najkvalitetnijih svetskih komponenti. Učesnici skupa i novinari su zamoljeni da na osnovu kvaliteta ugrađenih komponenti, funkcionalnosti i izgleda računara izaberu najbolji. Nakon glasanja konstatovano je da je računar sa najjačim procesorom sastavio ’’ComTrade’’, a računare sa najviše Vista performansi su sačinili ’’Alti’’, ’’ComTrade’’, ’’EWE’’, ’’Forum’’ i ’’Pakom’’. Po izboru novinara, prema svim zadatim takmičarskim kriterijumima najbolji je bio računar firme ’’SAMPRO’’.

Na kraju, može se reči da je “Sinergija 08” bila više od velike i uspešne stručne konferencije, jer se dokazala kao epicentar okupljanja ne samo predstavnika IT industrije, već i daleko šireg kruga zainteresovanih da primenom informacionih tehnologija unapređuju poslovanje.

Nikola Marković

broj 49, novembar 2008.

Pročitajte i ovo...