Home TekstoviNove tehnologije Dva stoleća od rođenja Darvina

Dva stoleća od rođenja Darvina

by bifadmin

U četvrtak, 12. februara obeležena je dvestota godišnjica rođenja Čarlsa Darvina, britanskog naučnika koji je svojom teorijom evolucije promenio svet. Darvin se ubraja medu najuticajnije ličnosti u istoriji intelektualnog razvoja i saznanja ljudske vrste.

U tekstu koji ovim povodom objavljuje BBC konstatuje se da je Darvinov rad zauvek promenio nauku, a rezultati darvinovih istraživanja pokrenuli su debatu u verskom i umetničkom svetu o postanku čoveka koja traje do danas.

Teorija evolucije zasnovana je na konceptu prirodne selekcije vrsta koje su najbolje adaptirane na okolinu i koje će zato najverovatnije opstati, razmnožiti se i vremenom dodatno menjati. Zaključak Darvinove teorije – da je čovek vrsta čiji su direktni preci najverovatnije majmuni, a ne Božije stvorenje – bila je u potpunoj suprotnosti sa moralnim, ako ne u potpunosti i sa naučnim vrednostima Britanije 19. veka.

Profesor na univerzitetu u Okfordu Ricard Dokins, ujedno i jedan od najpožrtvovanijih promotera ateizma u Britaniji, kaže da je Darvinov doprinos ljudskom znanju nemerljiv: „Čarls Darvin je odgovorio na pitanje o nastanku svih živih bića – od čoveka do bakterija. On je u suštini objasnio sve ono što znamo o životu. Istina je da je napravio nekoliko grešaka, posebno na polju genetike, ali o njoj se u njegovo vreme veoma malo znalo. S obzirom na to, gotovo je neverovatno koliko je bio u pravu – što uostalom potvrđuju i najsavremenija genetička istraživanja i saznanja“, kaže Dokins, a prenosi BBC.

Teorija evolucije imala je ogroman uticaj na zapadnu civilizaciju, u kojoj je pored ostalog doprinela sekularizaciji društva i odvajanju države i crkve. To nije uvek, ni u prošlosti a ni danas, nailazilo na dobar prijem. Poslednja debata o tome da li je evolucija uporediva sa verom u Boga jeste ona koja ne samo da traje, nego se poslednjih godina i rasplamasala širom sveta.

Vatrenih protivnika darvinizma ima širom sveta, a medu najglasnijim su oni iz konzervativnih krugova u Sjedinjenim Državama, koji pored ostalog tvrde da evolucija nije nauka, vec ideologija.

Iako je, kako je sam rekao, izgubio veru u Boga gledajući kako mu umire omiljena ćerka Ani, nikada nije postao neprijatelj crkve – za sebe je govorio da je agnostik, ali nikada ateista, zaključuje BBC.

Pročitajte i ovo...