Home TekstoviNove tehnologije CeBIT 2009: Manji broj izlagača

CeBIT 2009: Manji broj izlagača

by bifadmin

Kompanija Deutsche Messe, koja organizuje najveći svetski sajam informacionih tehnologija CeBIT, saopštila je da će ove godine na sajmu učestvovati 4300 izlagača iz 69 zemalja, što je za 26 procenata manje nego 2008. godine kada je na sajmu učestvovalo 5845 kompanija.

Radi se o višegodišnjem trendu smanjivanja broja učesnika, budući da je na CeBIT-u 2006 učestvovalo 6262 izlagača, dok je 2001. godine na sajmu izlagalo više od 8000 izlagača. Organizatori CeBIT-a su naveli da su izlagači dosada iznajmili oko 200.000 kvadratnih metara izložbenog prostora (240.000 kvadratnih metara na CeBIT-u 2008), kao i da će najviše biti smanjen broj učesnika iz Kine, Tajvana i Južne Koreje.

Kompanija Deutsche Messe je poslednjih godina donekle pomerila težište CeBIT-a sa potrošača i kućnih korisnika informacionih tehnologija ka velikim kompanijama i poslovnim korisnicima. Što se tiče posetilaca, sajam je u prethodnim godina obično posećivalo oko 200.000 posetilaca, uglavnom iz Nemačke. Organizatori su saopštili i da je broj do sada akreditovanih novinara i prijavljenih posetilaca na novou prethodnih manifestacija.

Da bi privukli izlagače i posetioce, organizatori su ove godine u saradnji sa nemačkom aviokompanijom Lufthansa po prvi put stranim učesnicima ponudili avionske karte uz popust od 20 posto. Osim toga, manjim kompanijama su ponuđeni i svojevsrni izlagački paket-aranžmani koji omogućavaju da učesnici sajma snize svoje troškove za čitavih 50 posto.

U centru pažnje učesnika i posetilaca ovogodišnjeg CeBIT-a biće teme poznate pod zajedničkim nazivom Web 2.0 tehnologije – društveno umrežavanje, Internet dnevnici, ujedinjene komunikacije, računarstvo u oblaku (cloud computing) itd. Kao i ranijih godina posebna pažnja će biti posvećena i zaštiti životne sredine, odnosno takozvanim “zelenim” informacionim tehnologijama.

Pročitajte i ovo...