Home TekstoviNove tehnologije Mobilni medicinskog osoblja izvor zaraza u bolnicama

Mobilni medicinskog osoblja izvor zaraza u bolnicama

by bifadmin

Mobilni telefoni koje u bolnicama koristi medicinsko osoblje prenosnici su bakterija, a neke od njih otporne su na antibiotike i mogle bi biti izvor zaraza pacijenata koji se leče u bolnicama, pokazala je studija turskog univerziteta.

Ekipa naučnika sa turskog Univerziteta Ondukoz Mayis otkrila je na mobilnim telefonima meticilin – rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA), navodi se u studiji objavljenoj u specijalizovanom časopisu Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials.

Istraživanje sprovedeno na uzorku oko 200 mobilnih telefona lekara i medicinskih sestara sa hirurškog i odelenja intenzivne nege pokazalo je da samo njih 10 odsto redovno dezinfikuje svoj mobilni. Gotovo 95 odsto testiranih mobilnih telefona bilo je zaraženo najmanje jednim tipom bakterije, a neke od njih mogu kod bolničkih pacijenata da izazovu teške zaraze tokom lečenja.

Među dobijenim uzorcima sa mobilnih telefona, skoro 35 je sadržavalo dve vrste bakterija, a 11 odsto tri ili više. Nakon objave pomenutog istraživanja, autori su napomenuli da bi njihove rezultate valjalo dopuniti drugim studijama.

Pročitajte i ovo...