Home TekstoviNove tehnologije Oracle kupuje Sun Microsystems

Oracle kupuje Sun Microsystems

by bifadmin

Kompanija Oracle je objavila da kupuje Sun Microsystems za 7.4 milijardi dolara, to jest za 9.5 dolara po akciji. U zvaničnom saopštenju se kaže da je glavni aspekt kupovine programski jezik Java i operativni sistem Solaris.

Međutim, ono što javnost najviše brine je deo vezan za otvoreni kod kompanije Sun Microsystems, a to su pre svega MySQL i OpenOffice.org, dve apllikacije koje se nalaze u najvećem broju slobodnih softverskih paketa. Postavlja se pitanje da li Oracle uopšte ima interesa da dalje razvija ove pakete ili da li će njihov kod zatvoriti? Da li je ovo kraj ovih paketa otvorenog koda ili je ovo preuzimanje kompanije samo manevar Oracle-a da zađe u vode Linux-a i otvorenog koda, još ostaje da se vidi.

New York Times ističe da su Oracle i Sun Microsystems dva „teškaša“ koji su partneri više od dvadeset godina, iako se Oracle distancirao od Sun-ove linije servera i prepustio konkuretskom HP-u i Dell-u i to zbog Sun-ovih slabijih poslovnih rezultata. Nakon preuzimanja kompanije, Oracle će postati džin i na softverskom i u hardverskom tržištu, što će najviše osetiti konkurencija.

Pročitajte i ovo...