Home TekstoviNove tehnologije EU zakoni o internet neutralnosti

EU zakoni o internet neutralnosti

by bifadmin

Evropski parlament je izglasao reforme za Evropski telekomunikacioni sektor, uključujući i značajni amandman vezan za internet neutralnost.

„Telekomunikacioni paket“ zakona je stupio na snagu u sredu i izglasan je velikom većinom. Ostalo je da bude ratifikovan od strane Veća ministara telekomunikacija. Ovo je prvi put da je internet pristup priznat i prepoznat kao osnovno ljudsko pravo kao i pravo na slobodno izražavanje. Zakon takođe obavezuje evropske telekome i internet provajdere da obaveste svoje klijente o zloupotrebi bilo kojih privatnih podataka, a ovo je prvi put da su obavezni na to.

Paket predstavlja skup novih mera za telekomunikacione kompanije. Evropski potrošači koji žele da promene svoje fiksne linije ili mobilne operatere moći će to da urade u roku od jednog radnog dana. Osniva se i novo pan-evropsko telekomunikaciono telo koje će nadgledati manje formalnu Evropsku regulatorsku grupu.

Što se tiče internet neutralnosti Komisija je izjavila da će nacionalna telekomunikaciona regulatorska tela moći da odrede minimalni nivo kvaliteta servisa internet pristupa, što će onemogućiti manipulaciju internet provajdera (ISP) kroz upravljanje internet saobraćajem.

Grupa „La Quadrature du Net“ koja se bavi internet pravima u svojoj izjavi iznela je stav da kroz „telekomunikacioni paket“, uključujući amandman 138/46, nanosi „odlučujući udar protiv zakona kao što je Sarkozijev HADOPI, koji su isključivo zabranjeni“. U predlogu Sarkozijevog zakona se omogućavalo internet provajderima da odstrane sa mreže sve korisnike na koje posumnjaju da se bave ilegalnim radnjama i koji je bio odbačen u francuskom parlemantu u aprilu.

Novi zakoni će pomoći korisnicima interneta da budu bolje informisani o tome šta se dešava sa njihovim privatnim podacima, uključujući i „cookies“ i slično, a internet provajderi će dobiti pravo da preduzmu zakonske akcije protiv spemera.

Pročitajte i ovo...