Home TekstoviNove tehnologije ITER: Nuklearna fusija kasni

ITER: Nuklearna fusija kasni

by bifadmin

Internacionalni partneri će verovatno odoložiti prvu verziju ITER reaktora koji ima za cilj da dokaže da se atomska fusija može koristiti kao izvor energije. Mašina će biti izrađena u Francuskoj, a projekat će biti manje ambiciozan u odnosu na nade fizičara.

Ovaj projekat, koji košta više milijardi eura suočava se sa ogromnim rastućim troškovima i velikim kašnjenjima u rokovima. Sedam partnera koji su udruženi oko projekta ITER, verovatno će u početku izgraditi samo kostur naprave. Prošlog juna je veće koje upravlja projektom izjavilo da će mašina biti spremna za rad 2018. To će sada biti moguće samo ako se izgradi lakša sprava, ali će ipak prvi eksperimenti početi tek 2025. godine, što je pet godina kasnije u odnosu na rok koji je dogovoren u ITER sporazumu potpisanom 2006. godine.

Nova šema projekta poznata pod imenom ‘Scenario 1’ biće razmatrana 17. i 18. juna u japanskom gradu Mito. Veće je sačinjeno od sedam predstavnika iz država svih sedam članova projekta: EU, Japana, Južne Koreje, Rusije, SAD, Kine i Indije. Očekuje se da ovakav plan bude odobren u novembru.

Inače, cena konstruisanja naprave će se verovatno udvostručiti. U prvom planu, 2006. godine, predviđeno je da će cena izgradnje biti 5 milijardi eura. Takođe, verovatno će skuplje biti i predviđeno održavanje mašine za 20 godina, za koje je takođe predviđeno 5 milijardi eura.

Pročitajte i ovo...