Home TekstoviNove tehnologije Porast piraterije na globalnom nivou

Porast piraterije na globalnom nivou

by bifadmin

Uprkos napredovanju u zaustavljanju nelegalnog korišćenja softvera, piraterija vezana za PC softver ostaje ozbiljan problem, posebno u državama sa brzorastućim tržištem. Studija pokazuje da je piraterija u porastu drugu godinu za redom, 41% u 2008. godini sa 38% u 2007. godini. Razlog leži u porastu računara u državama sa visokom stopom piraterije kao što su Kina i Indija.

Međutim, uprkos porastu na globalnom nivou, piraterija je pala za nešto manje od polovine tj. u 57 od 110 država koje su obuhvaćene studijom koju je uradila BSA (Business Software Alliance).

Džefri J. Hardi, potpredsednik i regionalni direktor BSA za Aziju i pacifik skrenuo je pažnju na pomešane rezultate ovog regiona u smislu da je u osam ekonomija izražen pad piraterije, da nema pomaka u sedam i da je u tri piraterija u porastu. To je rast od 61% u odnosu na 59% u prošloj godini. Gubici su izraženi cifrom od 15 milijardi dolara.

Ključne stvari

  • Kineska stopa piraterije je pala 10 poena u poslednjih pet godina zbog nastojanja kineskih vlasti da pirateriju suzbiju u što većoj meri i zbog razvoja tržišta originalnih softvera i komponenti.
  • Indijska stopa piraterije je pala 6 poena u prethodnih 5 godina.
  • Hongkoška stopa je pala 3 poena u 2008. godini.
  • Rast dostupnosti interneta je povećao dostupnost piratskom softveru. U sledećih pet godina 460 miliona ljudi iz zemalja u razvoju će imati pristup internetu kao korisnici i očekuje se veći razvoj piraterije.

Opšte gledano, monetarna vrednost „gubitaka“ u softverskoj industriji je preskočila 50 milijardi dolara prvi put u istoriji. Svetski gubici su skočili za 11% na 53 milijarde dolara, iako je polovina tog rasta rezultat pada vrednosti dolara. Kada se isključi efekat pada dolara, gubici od piraterije su porasli za 5% na 50.2 milijarde dolara.

Studija se odnosila prvenstveno na „pakovani softver“, što isključuje servere i mejnfrejm softver.

Pročitajte i ovo...