Home TekstoviNove tehnologije Reagovanja povodom slučaja Intel

Reagovanja povodom slučaja Intel

by bifadmin

Dirk Mejer, AMD-ov predsednik i izvršni direktor izjavio je da je odluka Evropske komisije dobra, jer uspostavlja stvarno konkurentno tržište. U svojoj odluci, Komisija je utvrdila da je Intel koristio mnoge nedozvoljene radnje, kao što su plaćanje i potplaćivanje u cilju da se odvrate proizvođači i prodavci da koriste i prodaju AMD-ove x86 procesore.

Tom Mekoj, AMD-ov izvršni potpredsednik za pravne poslove, izjavio je da je će od odluke Komisije koristi imati i potrošači i industrija, jer bez Intelovih „monopolskih cena“ evropski potrošači će uživati u boljem izboru, ceni i inovaciji. S druge strane, Intel je izjavio da će se žaliti na odluku Evropske komisije, koja je i najveća kazna ikad za zloupotrebu monopola koju je EK ikada izrekla. U svojoj izjavi Pol Otelini kaže da poslovno ponašanje zbog kojeg je Intel kažnjen „nije nanelo nikakvu štetu potrošačima“ i da oni misle da nisu prekršili evropske zakone.

U svojoj odluci Komisija je izjavila da je Intel direktno plaćao Media Saturn Holdingu, vlasniku gigantskog evropskog lanca Media Markt da prodaju isključivo lične kompjutere sa Intelovim x86 procesorima, što Intel poriče. Odluka Evropske komisije je došla samo dan pošto je Otelini izavio Intelovim investitorima, da njegova kompanija koja drži preko 80% tržišta očekuje mnogo bolje rezultate u drugom tromesečju ove godine. Kompanija AMD je izjavila da je povećala udeo na tržištu za 4.6% na 22.6% ukupnog tržišta x86 procesora.

„Odluka komisije neće uneti nikakvu značajnu promenu na tržište. Udeo na tržištu između Intela AMD-a će biti povezan sa proizvođačkim kapacitetima. Intel će platiti svoju „kaznu“ i za to vreme će dobro proveriti svoje rizične poteze da bi izbegao slične slučajeve. AMD neće dobiti ništa od novca koji je Intel dužan da plati, jer sav novac ide u budžet Evropske unije. Intelov najveći izazov će biti rast tržišta, a ne udeo na njemu.“, izjavio je potpredsednik kompanije Gartner, Martin Rejnolds i dodao da je odluka bitna iz drugih razloga. Na osnovu nje AMD će moći da pokrene seriju tužbi pred lokalnim sudovima.

Pročitajte i ovo...