/ Biznis & Finansije / Sloboda medija: Srbija delimično slobodna
BiF Analize Čitajte B&F online

Sloboda medija: Srbija delimično slobodna

This post has already been read 1255 times!

Fridom haus je objavio izveštaj o slobodi medija, na kome je od 195 država Srbija na 83 mestu, a Crna gora je između 78. i 80. mesta zajedno sa Bocvanom i Istočnim Timorom. Sloboda medija je pogoršana na globalnom nivou, međutim Crna gora mu se odupire i pravi skok tri mesta napred.

Izveštaj je rađen povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija. Ispostavilo se da su mediji u Srbiji samo delimično slobodni, što smo i sami znali, a ono što nismo je da nam je ocena 39, i to za zakonsko okruženje 13, političko 17 i ekonomsko 9.

Od ukupnog broja zemalja, njih 17% su “slobodne”, a ostale su delimično slobodne, ili neslobodne. Trend pada slobode novinarskog izveštavanja zahvatio je Izrael, Italiju (gle čuda!), i Hong Kong koje su iz statusa slobodnih pale u kategoriju ispod. Najveći pad registrovan je u regionu centralne i istočne Evrope i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, a najbolje rangirana u našem regionu je Slovenija.

Naravno, smi smo opet negde u sredini, Slovenija je 49-ta na listi, Hrvatska je na 81. mestu, Bugarska na 76, ali su od nas gori BiH i Makedonija (dele 98. mesto), i Albanija koja zauzima 101 poziciju.

Na vrhu rang liste su Island, Finska, Norveška, Danska, Švedska i Nemačka, a Svetska asocijacija novinara upozorava da je u svetu ubijeno 22 novinara od početka godine, a u prošloj 70 pripadnika profesije.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close