Home TekstoviNove tehnologije Sms: Čovek koji je imao ideju

Sms: Čovek koji je imao ideju

by bifadmin

Mnogi od nas su se pitali zašto su sms poruke limitirane na 160 znakova. Odgovor nam daje Los Anđeles tajms.

Čovek po imenu Friedhelm Hillebrand sedeo je 1985. godine kući za pisaćom mašinom i pisao nasumične rečenice. Brojao je slova, razmake, znakove interpukcije, i svaka smisaona celina imala je 160 karaktera. Tada je shvatio – ovo je sasvim dovoljna brojka.

Naknadno su mnogi istraživači koji su želeli da standardizuju tehnologiju, došli do zaključka da zaista svaka poruka treba da bude kratka, ali smisaona. Hillebrand je u to doba bio predsedavajući neglasovnih servisa GSM-a (Global System for Mobile Communications), i zagovarao uvođenje kratkih poruka (sms). On se pitao da li je 160 znakova zaista dovoljno u masovnoj komunikaciji. Bez ikakvog istraživanja tržišta, došao je do zaključka da jeste, na osnovu dva razloga.

Kao prvo, razglednice vam nude oko 150 znakova, pa uspete da pozdravite familiju i napišete kako se negde provodite. Drugo, analiza telegrafske mreže za poslovne ljude pokazala je da iako nema tehničkih ograničenja, oni uglavnom ne šalju veće tekstualne poruke od onih na razglednicama.

Niko nije mogao da pretpostavi koliko će brzo sms zaživeti. Hillebrand je izjavio da je fasciniram brojem mladih parova koji čak i raskidaju putem sms-a. Danas, Amerikanci mesečno pošalju 357 poruka a obave 204 poziva. Eto koliko je ponekad bitna samo ideja, a sve ostalo ide svojim tokom.

Pročitajte i ovo...