Home TekstoviNove tehnologije Priznanja Društva informatičara Srbije: Podsticaj drugima

Priznanja Društva informatičara Srbije: Podsticaj drugima

by bifadmin

Umesto jadikovanja nad krizom, ukazivanje na natprosečne domaće rezultate u primeni informacionih tehnologija u vremenu recesije ima poseban značaj kao podsticaj preduzećima za nove ideje i inicijative.

Iako se Srbija tek približava nivou srednje razvijenosti u primeni informacionih tehnologija, već godinama u pojedim oblastima ima vrhunske rezultate. Neki od njih su vidljivi i među dobitnicima plaketa koje Društvo za informatiku Srbije dodeljuje svake godine za najveća domaća dostignuća u informatici. Priznanja za originalna rešenja i inventivnost u njihovoj primeni dodeljena su i ove godine u nekoliko kategorija: za najbolje uveden informacioni sistem, objavljen naučni rad, razvijen i primenjen hardverski proizvod i uslugu.

Plaketu za razvijeni i uvedeni informacioni sistem je dobila IT kompanija DIGIT d..o.o iz Beograda za informacioni sistem „EFIS V.3 Biling sistem“, koji je veoma složen i na čijem razvoju je tokom osamnaest meseci radilo 20 projektanata i programera. Sistem se koristi za prikupljanje, obradu i dostavljanje podataka o nabavci, prodaji i naplati potrošene električne energije i usluga. Primenjena je UML tehnologija, koristi se OCR očitavanje uplata računa, kreirana je jedinstvena baza podataka i dr. Od posebne važnosti za korisnike je da je sistem pozdan, fleksibalan na eventualne promene, omogućuva lakšu kontrolu, obezbeđuje veću zaštitu podataka i smanjenje broja reklamacija. Efekte uvedenog sistema u Srbiji koristi oko milion potrošaća električne energije u okviru PD Elektro Šumadija Kragujevac i PD Elektro Srbija Kraljevo.

„Kvalitet servisa u heterogenim bežičnim mrežama“ naziv je naučnog rada koji je žiri Društva informatičara Srbije ocenio kao najbolji među objavljenim stručnim publikacijama, a čiji je autor mr. Bojan Bakmaz. Reč je o magistarskom radu koji je odbranjen na beogradskom Saobraćajnom fakultetu, a u kome su razvijeni algoritam koji omogućuje korisniku optimalan izbor mreže u heterogenom bežičnom okruženju i način uvođenja ovog rešenja u postojeće mrežno okruženje. Način na koji je elaborirana ova problematika predstavlja značajan doprinos rešavanju vrlo aktuelnog i složenog zadatka utvrđivanja i poboljšavanja kvaliteta servisa u heterogenim bežičnim mrežama.

Plaketu za razvijen i primenjen hardveski proizvod je dobila kompanija „E-SMART SYSTEMS“ iz Beograda za proizvod „MESMET Sistem za daljinsko očitavanje i upravljanje električnim brojilima u niskonaponskim mrežama“. Ovaj domaći proizvod se koristi u procesu daljinskog očitavanja brojila, naplati i obradi podataka za analize i predikcije stanja mreže. Sistem može da se primenjuje i van Srbije i zato je predstavljen na sajmu „CeBIT 2009“ u Hanoveru, gde je izazvao pažnju nekoliko inostranih potencijalnih korisnika.

„Veselo jaje“
Plaketu za razvijenu i primenjenu informatičku uslugu je dobila kompanija „Krojač“ za veb sajt „Suveniri Srbije“. Na veb sajtu www.suvenirisrbije.com je za proteklih šest meseci prodato oko 25.000 suvenira. Ovakav rezultat je ostvaren zahvaljujući izvanredno kreiranom veb rešenju kompanije „Krojač“ iz Beograda. Dobra ideja da se suveniri prodaju preko Interneta i znalački koncipiran sajt su dokaz da se i u Srbiji može mnogo postići u elektronskoj trgovini. Trenutno su na sajtu najpopularniji suveniri „veselo jaje“, „sat na biber crepu“ i „svitak i bermet“. Ceo poduhvat će verovatno biti podsticajan i za mnoge druge preduzetnike.

Milutin Atanacković je dobio pohvalu za veb sajt Saborne crkve u Beogradu www.saborna-crkva.com. kao veoma kvalitetno dizajnersko, informativno i duhovno ostvarenje koje sažima brojna elektronska izdanja literature i videa. Poseban kvalitet predstavljaju brižljivo odabrane najbolje propovedi naših svetih otaca i prigodna duhovna muzika, ekranizovane bajke i crtani filmovi sa biblijskim temama.

IT kompanija „COMING computer engineering“ je pohvaljena za projekat „Virtuelizacija servera za Eurosong 2008“. Ova kompanija je u našoj zemlji već nekoliko godina značajan akter u primeni virtuelizacije servera kao nove tehnologije i organizacije „data centra“. Neke od najvažnijih prednosti virtuelizacije su smanjenje troškova nabavke opreme za oko 50% i operativnog rada na eksploataciji opreme za 70%. Njenom primenom štedi se na broju potrebnih radnika u „data centru“, troškovima za električnu energiju za potrebe napajanja i hlađenja daleko manjeg broja servera, neophodnom poslovnom prostoru i sl. Istovremeno, povećava se operativnost i bezbednost sistema i iskorišćenost postojeće opreme, što su sve razlozi da je virtuelizacija postala veoma popularna u svetu. U Kanu je u martu ove godine održan skup oko 5.000 evropskih stručnjaka za virtuelizaciju i na predlog organizatora beogradska kompanija „COMING“ je pozvana da održi prezentaciju nagrađenog projekta za „Eurosong“. Stručna javnost je ovom prilikom ocenila da su „COMING“ i RTS izuzetno inventivno primenili virtuelizaciju servera za potrebe učesnika „Eurosonga 2008“.

Nikola Marković
broj 55, maj 2009.

Pročitajte i ovo...