Home TekstoviNove tehnologije Sto godina specijalnih efekata

Sto godina specijalnih efekata

by bifadmin

Ljubitelje filmskih specijalnih efekata sajt Economy obradovao je youtube-ovim miksom najboljih scena, ali i mogućnošću da pogledate kako je tekao razvoj tehnologije u ovoj oblasti u poslednjih 100 godina.

O tome bolje svedoči slika nego reči, a u nastavku ove vesti očekuje vas pomenuti video klip.

Specijalni efekti se koriste u filmovima i televizijskim emisijama kako bi predstavili imaginarne događaje i osobe. Dele se na optičke i mehaničke efekte. Prvi predstavljaju tehnike fotografskog kreiranja određenih filmskih frejmova, dok se drugi koriste tokom snimanja, poput raznih konstruisanih modela ili pirotehničkih efekata.

Prelomnom godinom u ovoj branši neki smatraju 1857. godinu, kada je čovek po imenu Oscar Gustave Fletcher Rejlander napravio prvu „trik fotografiju“ kombinujući elemente iz 32 fotografije u jednu sliku. Posle dve godine, Alfred Clark je kumovao zvanično prvom specijalnom efektu u filmu (Mary, Queen of Scots) stavljajući lutku na mesto glumice na koju je druga osoba zamahivala sekirom. Ostalo je istorija, počev od simulacija elementarnih nepogoda, do današnjih fenomenalnih kompjuterskih animacija:

Pročitajte i ovo...