Home TekstoviNove tehnologije Umrežavanjem protiv terorizma

Umrežavanjem protiv terorizma

by bifadmin

Fejsbuk je poslužio kao model za gradnju novog antiterorističkog oružja kada su obaveštajne službe po istom principu razvile baze podataka međunarodnih terorista, pomoću kojih mogu da predvide određene terorističke napade.

Današnji Independent pojašnjava da se cela ideja bazira na umrežavanju obaveštajnih podataka, pa čak i nebitnih, o nekim ljudima, i da se pomoću komplikovanih programa ti podaci ukrštaju i dovode u vezu. Princip je sličan kao i za Fejsbuk – analiza podataka o tome ko koga poznaje i ko sa kim razgovara.

Ovaj vid praćenja je već primenjivan u Iraku i Avganistanu, kada su stotine ljudi hapšene i ispitivane radi informacija koje su naknadno stavljane u baze podataka da bi na sličan način bile analizirane. Takođe, u baze podataka bi sada trebalo da uđu informacije prikupljane pomoću svih telekomunikacionih aparata, a za razvoj ove tehnologije SAD su već potrošile stotine miliona dolara.

No, već su se pojavili prvi kritičari ovog metoda, sa tvrdnjom da je praćenje terorista na način kao i društvenih mreža upadljivo kršenje ljudskih prava, gde će često i privatnost nedužnih stradati.

Pročitajte i ovo...