Home TekstoviNove tehnologije Broj dementnih se udvostučuje?

Broj dementnih se udvostučuje?

by bifadmin

Broj obolelih od demencije u svetu naglo raste, pokazuju rezultati istraživanja Međunarodne organizacije za borbu protiv Alchajmerove bolesti.

U novoobjavljenom naučnom istraživanju o broju obolelih od demencije navodi se da širom sveta od te bolesti pati trideset pet miliona ljudi. Broj pacijenata koji trpe posledice oboljenja koja, kako se navodi, oštećuje mozak i mentalnu sposobnost, mnogo je viši nego što se pretpostavljalo.

Oko dve trećine obolelih, kako se navodi, živi u zemljama u razvoju, u kojima je životni vek ljudi poslednjih decenija znatno produžen. Demencija većinom pogađa ljude preko 65 godina starosti.

U istraživanju, koje je sprovela i objavila Međunarodna organizacija za borbu protiv Alchajmerove bolesti, procenjuje se da će se u sledećih dvadeset godina broj obolelih skoro udvostručiti.

Autori studije opisuju najnovija saznanja kao „alarmantna“, tvrdeći da su vlade mnogih zemalja nespremne za borbu sa tako velikim povećanjem broja obolelih.

Visok nivo holesterola, dijabetes i prekomerna telesna težina su, uz godine života, najvažniji faktori koji povećavaju rizik od oboljenja.

Pročitajte i ovo...