Home TekstoviNove tehnologije Google Chrome 3.0 dobio stilska poboljšanja

Google Chrome 3.0 dobio stilska poboljšanja

by bifadmin

Google je u utorak objavio verziju 3 svog Web čitača Chrome, koji u odnosu na prethodno stabilno izdanje ima JavaScript performanse poboljšane za 25%, unapređene kartice s jezičcima i bolje rukovanje video sadržajima.

Novi Google Chrome se može preuzeti odavde.

Promena se desila oko godinu dana pošto se Google Chrome pojavio.

„Ovo izdanje usledilo je posle 51 razvojne nadogradnje, 21 beta i 15 stabilnih nadogradnji i 3505 ispravki grešaka u proteklih godinu dana“, piše na Googleovom blogu.

Google Chrome je osvojio svega 3,5% globalnog tržišta, ali je svejedno ispred nešto duže prisutnih rivala Opere i Appleovog Safarija, sudeći prema podacima koje objavljuje StatCounter. Microsoftov IE je na čelu sa 58% a Mozillin Firefox je drugi sa 31%.

Naravno, Google Chrome je ranije ovog leta pripremio i scenu za istoimeni operativni sistem.

Najuočljivija novina nove verzije su prilagodljivije kartice s jezičcima.

Strana Nova kartica (New Tab) promenjena je tako da se lakše koristi i lako prilagođava. Sličice nedavno posećenih strana mogu se premeštati povlačenjem mišem a one koje ne treba da nestanu čak i kada promenite navike pretraživanja mogu se fiksirati. Pored toga, delovi kartice koje ne želite da vidite mogu se sakriti, a omogućen je i prikaz najposećenijih strana u vidu spiska. Na dnu Nove karice su čak i saveti kako se Chrome koristi.

Google je pojednostavio i Omnibox, univerzalno polje za unošenje termina za pretraživanje i mrežnih adresa, jer je optimizovao njegov padajući meni dodavanjem sličica kojima se lako razlučuje da li se radi o predloženoj strani, pretraživanju, obeleživaču ili prethodno posećenim stranama.

Valja istaći i podršku za HTML5 video oznake koje su učinile da se video sadržaji reprodukuju bez upotrebe dodatnih modula, kao i ponudu galerije tema za promenu izgleda ovog čitača. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...