Home TekstoviNove tehnologije Microsoft dobio privremeno odobrenje da nastavi prodaju Worda

Microsoft dobio privremeno odobrenje da nastavi prodaju Worda

by bifadmin

Američki savezni žalbeni sud je Microsoftu odobrio zahtev da se sudska zabrana koja bi ga prisilila da od sledećeg meseca prestane da prodaje Word, svoj čuveni progam za obradu teksta, privremeno stavi van snage.

Kanadske kompanije i4i Limited Partnership i Infrastructures for Information Inc. (kolektivno označene kao i4i) podnele su 2007. godine tužbu okružnom sudu istočnog okruga Teksasa u kojoj su navele da Microsoft svojim programom Word krši njihova prava iz patenta priznatog 1998. godine. Taj patent se odnosi na način za odvojeno manipulisanje arhitekturom i sadržajem dokumenta korišćenjem jezika XML. Sud je u maju ove godine zaključio da je Microsoft kriv a 11. avgusta izrekao presudu kojom nalaže da Microsoft u roku od 60 dana (odnosno od 10. oktobra) prestane da prodaje proizvode koji sadrže Word i da tužiocima kao odštetu isplati preko 290 miliona dolara.

Trenutno najraširenije verzije Worda na tržištu – Word 2003 i Word 2007 – omogućavaju korisnicima da prave namenske XML dokumente – obrasce i šablone s označenim poljima kojima se može upravljati iz baze podataka.

U svojoj molbi podnetoj 18. avgusta Microsoft je tražio da se primena presude zamrzne dok se ne sprovede žalbeni postupak koji namerava da pokrene na saveznom nivou. U njoj je kao razlog upozorio da bi primena kaznene mere izazvala velike poremećaje u prodaji ne samo kod Microsofta već i kod njegovih važnih poslovnih partnera kao što su Dell i Hewlett-Packard. Pored toga, u žalbi se navodi da bi prerađivanje Worda kako bi se iz njega uklonila sporna funkcija vezana za namensko korišćenje XML-a, udaljila s tržišta nekoliko meseci ne samo Word 2003 i Word 2007 već i softverske pakete Office 2003 i Office 2007.

I Dell i HP su u međuvremenu, postupajući kao prijatelji suda (amicus curie), podneli izjave u kojima su naveli da revizije Worda i neophodne promene koje bi oni morali da urade na svojim računarima zahtevaju dosta vremena i stredstava da bi se temeljito proverile. Obe kompanije su zatražile da se eventualna primena presude odloži za najmanje 120 dana.

Nekoliko dana kasnije Microsoft je dobio odobrenje za brzometni žalbeni proces koji zahteva da i4i podnese svoj odgovor na Microsoftovu žalbu najkasnije do utorka 8. septembra. Microsoftov odgovor u tom slučaju mora stići u sud najkasnije u podne 14. septembra, a zatim će se 23. septembra usmeno saslušati obe strane. Potom će nešto kasnije tročlano sudsko veće izreći konačnu presudu. (M.V.)

izvor: micro.rs

Pročitajte i ovo...