Home TekstoviNove tehnologije Počelo glasanje za ideje koje će promeniti svet

Počelo glasanje za ideje koje će promeniti svet

by bifadmin

Preplavljen sa preko 150.000 ideja na temu kako promeniti svet, iskazanih na 25 različitih jezika, Google je najzad suzio izbor na 16 finalista u svom projektu nazvanom “deset na stoti”.

Projekat je započet u septembru 2008. u okviru proslave desetogodišnjice kompanije. Pokrenuta je potraga za idejama koje će promeniti svet tako što će se pomoći što većem broju ljudi. Najboljim idejama Google je pripremio finansijsku podršku u vidu fonda od deset miliona dolara.

Podnošenje ideja je isteklo mesec dana kasnije, 20. oktobra, a spisak finalista trebalo je da se objavi u januaru ove godine. Zbog velikog broja podnesaka taj rok je pomeren, a isto se potom desilo i s martovskim rokom.

U svom saopštenju objavljenom prošle nedelje tim projekta 10^100 je naveo da ih je odziv doslovno zatrpao. „Poslali ste nam preko 150.000 ideja (približno 10^5,2) na 25 jezika, tako da je više od 3000 guglaša u kancelarijama širom sveta moralo da pregleda vaše predloge.“

Sada je spisak finalista gotov.

Umesto pojedinačnih ideja, Google je objavio skup od 16 idejnih tema, jer su mnoge ideje imale dosta zajedničkih tačaka. Da ne birali pojedinačne predloge, odlučili su da grupišu ideje sa istom temom ili ciljem.

Teme se kreću od razvijanja tehnologija za masovni prevoz, preko izgradnje servisa vesti koje će se emitovati u realnom vremenu pri čemu će izveštači biti njegovi korisnici, do stvaranja sistema za praćenje prirodnih kriznih situacija u realnom vremenu.

Glasanje za najbolje ideje otvoreno je do 8. oktobra, a potom će savetodavno telo pri Googleu pregledati rezultate i izabrati pet projekata koji će dobiti finansijsku podršku. Google će zatim raspisati konkurs za pronalaženje organizacija koje će te ideje sprovesti u delo. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...