Home TekstoviNove tehnologije Unicikl za (japanske) penzionere

Unicikl za (japanske) penzionere

by bifadmin

Japanski proizvođač automobila Honda pokazao je prototip unicikla koji radi na baterije i namenjen je starijim osobama. Jednotočkaš U3-X koji može da se kreće brzinom od najviše šest kilometara na sat prikazan je u Tokiju.

Sedište je dizajnirano tako da vozač naginjanjem, odnosno premeštanjem težine, određuje smer kretanja. Upotrebljena tehnologija je delom razvijena u okviru projekta za izradu čovekolikog robota Asimo. Upravljanje ravnotežom razvijeno za ovog dvonožnog robota koji se često pojavljuje u reklamama, isto je kao i na ovom uniciklu teškom deset kilograma.

Honda tvrdi da je ovo prvo vozilo s omnidirekcionim sistemom kretanja koji mu omogućava da se kreće u svim pravcima. Sistem koristi nekoliko malih točkova upravljanih motorima i povezanih tako da čine jedan veći točak.

Glavni točak omogućava kretanje unapred i unazad, a mali točkovi omogućavaju kretanje u stranu. Kombinacija ova dva kretanja omogućava dijagonalno kretanje.

Honda će svoje novo vozilo prikazati na sajmu automobila u Tokiju 24. oktobra. Njen predsednik je izjavio da je ova mašina samo predlog i da kompanija još ne zna da li će uopšte da je prodaje.

Pošto je 22% japanskog stanovništva prekoračilo starosnu granicu za penzionisanje, zemlja se sve više okreće ka tehnologijama koje će olakšati život ovom sve starijem društvu. Tojota je, na primer, prošle godine demonstrirala svoj izum nazvan Winglet koji ljudima olakšava kretanje. Taj uređaj je sličan američkom Segveju, skuteru dvotočkašu koji se vozi stojećki. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...