Home TekstoviNove tehnologije Uskoro Google Chrome u Internet Exploreru

Uskoro Google Chrome u Internet Exploreru

by bifadmin

Google je izbacio Google Chrome Frame plugin za Internet Explorer verzije 6, 7 i 8 koji „pretvara“ ovaj pregledač u Chrome. Da bi se stranice prikazivale i da bi se izvršavao JavaScript, korisnici će morati instalirati besplatan plugin koji je otvorenog koda.

Plugin je trenutno u tzv. „developer preview“ verziji i web developeri će morati da na stranice koje razvijaju unesu jednu liniju koda koja će omogućiti Google Chrome Frame-u da funkcioniše automatski.

Ovo će omogućiti korisnicima da pretražuju internet kroz njima poznato sučelje i neće biti perioda privikavanja. Mnogi web programeri i dizajneri se često žale na Internet Explorer koji drugačije prikazuje stranice od ustaljenih standarda. Ovi problemi su donekle popravljeni u verzijama 7 i 8 Internet Explorera, ali problem je što korisnici nižeg tehnološkog stupnja još uvek koriste Internet Explorer u verziji 6 koja je poznata kao verzija koja ima najviše „rupa“, loše prikazuje stranice i ne poštuje standarde. Pri tome je veoma spora i nema moderne funkcije.

Google se za ovaj potez odlučio jer postoje kompanije koje ne daju izbor svojim zaposlenima u pogledu izbora pregledača. Frame će podržavati i predstojeći Google Wave projekat. To knokretno znači da će IE sa ovim pluginom podržavati HTML5, Canvas, brzo interpretiranje JavaScript-a i mnogo toga. Praktično ceo Trident engine će biti zamenjen WebKit-om.

Slična stvar već postoji kao ekstenzija za Firefox koja omogućava gledanje stranica sa IE engine-om, koja je korisna npr. kod elektronskog bankarstva. Tako će posredno, vervatno, i korisnici Firefox-a moći pregledavati stranice sa Chrome-om u okviru svog omiljenog pregledača.

Probajte trenutnu verziju Google Chrome Frame-a

Pročitajte i ovo...