Home TekstoviNove tehnologije EU utišava prenosive muzičke plejere

EU utišava prenosive muzičke plejere

by bifadmin

Evropska komisija je svim proizvođačima prenosivih muzičkih plejera poručila da svojim uređajima u naredne dve godine dodaju fabrički podešen osnovni nivo glasnoće od oko 80 decibela (dB) i zdravstveno upozorenje.

Pored toga poziva i standardizaciona tela (u Evropi je to CENELEC) da promene standarde o tehničkoj bezbednosti mobilnih uređaja tako da im osnovni novi glasnoće bude 80 dBA (decibeli izmereni instrumentima s težinskim filtrom A čiji frekventni odziv približno odgovara ljudskom uvu). Sadašnji maksimalni nivo glasnoće dozvoljen za prenosive uređaje u EU je 100 dBA i on se neće menjati.

Komisija je istakla da predloženi osnovni nivo treba da obeshrabri ljude da slušaju muziku „opasno glasno“. Ovaj standard Evropske unije nije obavezan, ali ukoliko dobije potvrdu Evropske komisije i objavi se u zvaničnom službenom glasilu EU, on će ‘de facto’ postati industrijska norma, navodi Komisija. Proizvodi koji ispunjavaju taj standard smatraće se bezbednim, a u protivnom proizvođači će morati da prođu skupo nezavisno testiranje proizvoda. Novi bezbednosni standardi primenjivaće se samo na buduće proizvode.

Procenjuje se da oko 5–10% vlasnika mobilnih muzičkih plejera u Evropi (preko deset miliona ljudi) rizikuje da ogluvi slušanjem muzike čija glasnoća dostiže i do 120 dBA – što približno odgovara buci koju stvara mlazni putnički avion pri uzletanju – sat ili duže dnevno svakog dana, izjavila je prošle nedelje komesarka Meglena Kuneva.

Muzika jačine 80 dBA može se bezbedno slušati i do 40 sati nedeljno a da ne ošteti uši, dok 89 decibela treba ograničiti na pet sati nedeljno, zaključeno je u studiji koju je sprovela Evropska komisija. Većina MP3 plejera rade u opsegu od 60 dBA do 120 dBA a naučnici smatraju da se sluh ne može oštetiti ukoliko je zvuk ispod 80 dBA. Osamdeset decibela odgovara pribižno buci uličnog saobraćaja.

„Glasnoća muzičkog plejera lako se može povećati do nivoa koji oštećuje sluh, naročito na zakrčenim ulicama i u javnom prevozu“, izjavila je Kuneva i dodala da pogotovo mladi ljudi „nemaju predstavu da time dovode u pitanje svoj sluh“.

Novi standard neće sprečiti korisnike da pojačaju zvuk iznad osnovnog nivoa, ali postojaće jasno upozorenje tako da će znati kakav rizik preuzimaju, rekla je Kuneva. Kako će se to upozorenje objavljivati prepušteno je proizvođaču, što znači da će biti, na primer, u vidu nalepnice ili poruke na ekranu. Trenutno je upozorenje obavezno samo u uputstvu za rukovanje.

Kuneva je upozorila da neće tolerisati kompanije koje se ne budu pridržavale novih standarda i da će preduzeti korake protiv njih bez obzira na njihovu veličinu i reputaciju. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...