Home TekstoviNove tehnologije NASA lansirala raketu Ares I-X

NASA lansirala raketu Ares I-X

by bifadmin

Nakon što je njeno lansiranje u poslednjih 24 časa desetak puta odlagano zbog loših vremenskih uslova, raketa Ares I-X, američke svemirske agencije NASA, konačno je u sredu u 17:30 po srednjeevropskom vremenu poletela na svoj probni let u svemir.

Raketa Ares I-X treba da zameni flotu vremešnih letelica iz programa Space Shuttle i prevozi putnike na Mesec, a potom i na Mars. Za vreme dvominutnog leta do orbite oko Zemlje, uređaji i instrumenti u letelici su neprestano slali podtake o stanju opreme i toku leta.

Dva minuta nakon uzletanja i na visini od približno 45 kilometara iznad Atlantika, gornji simulatorski segment i prvi segment su se odvojili od rakete. Simulator je pao u okean, dok je prvi segment dizajniran tako da uz pomoć padobrana kontrolisano sleti, takođe u okean, gde će ga pokupiti brodovi agencija NASA.

Agencija NASA je na svojoj Web lokaciji objavila da će ovaj probni let “dovesti agenciju korak bliže svojim ciljevima istraživanja”. Očekuje se da će raketa Ares I-X nakon povlačenja letelica iz programa Space Shuttle iz upotrebe postati glavno sredstvo svemirskog prevoza. NASA već planira da do 2020. godine postavi bazu na Mesecu, i za to koristi raketu Ares I-X, a planirano je i njeno slanje na Mars.

Raketa Ares I-X je visoka oko 100 metara i teška oko 816 tona, a ima više od 700 senzora i različitih mernih uređaja. U njenoj izradi korišćena su pojedine tehnologije upotrebljene u nekim ranijim svemirskim misijama, ali i neke nove, poput rešenja za modul sa posadom i servisni modul, koja su po prvi put primenjena.

Raketa Ares I-X lanisrana je sa kosmodroma Kennedy Space Center na Floridi. (M.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...