Home TekstoviNove tehnologije Veliki hadronski sudarač ponovo radi

Veliki hadronski sudarač ponovo radi

by bifadmin

Naučnici u evropskom centru za nuklearna istraživanja – CERN – ponovo su pokrenuli gigantski sudarač subatomskih čestica (Large Hadron Colider, LHC), posle pauze duže od godinu dana, posledice tehničkog kvara koji se desio svega devet dana posle prvog pokretanja krajem septembra 2008.

Naučnici su neprekidno radili 14 meseci da bi ga popravili i prošle noći su ga prvi put testirali tako što su pokušali da ubrzaju snop subatomskih čestica duž čitavog kruga. Posle par napetih trenutaka slika na velikom ekranu pokazala je da su uspeli. Ponovno startovanje proteklo je daleko glatkije nego što je iko očekivao. Naučnici su sada ponovo dobili mogućnost da započnu rad na pomeranju granica fizike.

Direktor akceleratora, Stiv Majers, smatra da sada bolje razumeju ovu mašinu nego pre godinu dana, a direktor CERN-a Rolf Hojer rekao je da je ponovno pokretanje sudarača bio herkulovski poduhvat. „Treba još dosta toga uraditi pre nego što počne da se dešava prava fizika, ali ovo je znak da smo na dobrom putu.“

„Ovo je prvi veliki korak za dobijanje naučnih saznanja u ovom velikom eksperimentu“, izjavio je ovom prilikom jedan od fizičara u CERN-u, profesor Tadžinder Virdi. „To je dugotrajan program sa mnogo koraka koje još treba izvesti.“

Sledeći važan korak biće sudari na niskim energijama koji će započeti već kroz nedelju dana.

Naučnici se nadaju da će početkom sledeće godine, verovatno u januaru, sudarati čestice jače nego što su ikada mogli, što će im pomoći da dođu do novih otkrića koja će po svoj prilici povećati naše razumevanje svemira. (M.V.)

Pročitajte i ovo...