Home TekstoviNove tehnologije Windows 7 pretekao Mac OS X u pogledu udela na tržištu

Windows 7 pretekao Mac OS X u pogledu udela na tržištu

by bifadmin

Kompanija Net Applications, specijalizovana za merenja na Internetu, saopštila je u utorak 24. novembra da je Windows 7 prošlog vikenda prešao granicu tržišnog udela od 5%, što je veći tržišni udeo od onog koji imaju sve verzije Appleovog Mac OS X operativnog sistema zajedno.

U saopštenju se navodi da se Windows 7 prošle subote i nedelje nalazio na 5%, odnosno 5,14% svih računara koji su tih dana bili povezani sa Internetom. Prosek za ta dva dana od 5,07% je bio viši od 5% udela za koji Net Applications tvrdi da je Appleov operativni sistem imao u nedelji od 15. do 21. novembra.

Sa sigurnošću možemo reći da je dnevni udeo Windowsa 7 bio veći od nedeljnog udela operativnog sistema Mac OS X“, izjavio Vins Vicakaro, zamenik izvršnog direktora kompanije Net Applicatons. Vicakaro je dodao da u njegovoj kompaniji još uvek nisu izračunali dnevne proseke za Mac OS X, što će biti potrebno za upoređivanje brojeva koje su Windows 7 i Mac OS Xdostigli tog vikenda.

Ali, Vicakaro je uveren da će Windows 7 prestići Mac OS X za sva vremena, ne samo u kratkim periodima. „Nema sumnje, statistika pokazuje da će Windows 7 uskoro prestići Mac OS X u pogledu udela na tržištu“, kaže Vicakaro.

Zapravo, ukupni tržišni udeo Windowsa od 92,64% za nedelju od 15. do 21. novembra bio je nešto iznad oktobarskog udela od 92,52%. „Primećujemo lagano povećanje ukupnog udela Windowsa na tržištu u ovom mesecu“, kaže Vicakaro. „Ovo se ne dešava toliko retko, ali ako primetimo da Windows povećava udeo na tržištu tri ili četiri meseca za redom, to bi bila značajna promena trenda“.

Poslednji put kada je Windows imao ikakvo osetno povećanje udela na tržištu je bilo u junu 2009. godine, sa povećanjem od 0,21%. Najveće povećanje u poslednje dve godine dogodilo se u martu 2008. godine, kada je tržišni udeo Windowsa povećan za 0,28%.

Prema izveštaju kompanije Net Applications, udeo Windowsa 7 polako raste od njegovog predstavljanja 22. oktobra. U prvoj nedelji posle objavljivanja, njegov udeo među svim operativnim sistemima je bio 2,7%; u drugoj nedelji se popeo na 3,3% , u trećoj na 3,7%, dok je u četvrtoj nedelji po objavljivanju udeo bio 4%.

I pored nedelju dana koliko je ostalo do kraja novembra, Windows 7 je dostigao 3,9% mesečnog udela. Na poziciji na kojoj se trenutno nalazi, dostićiće 4% do kraja meseca, što znači da će Microsoftov najnoviji operativni sistem lako prestići Vistu na polju osvajanja tržišta u prva četiri meseca.

Krajem februara 2007. godine, odnosno mesec dana nakon njenog pojavljavanja, udeo Viste na tržištu je bio manji od 1 posto, a do kraja juna (znači pet meseci nakon pojavljivanja) ovaj po mnogima problematični operativni sistem nije uspeo da dostigne cifru od 4 posto udela na tržištu. (M.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...