Home TekstoviNove tehnologije Akcija MUP-a Srbije u suzbijanju prometa piratskog softvera

Akcija MUP-a Srbije u suzbijanju prometa piratskog softvera

by bifadmin

Tokom prethodnih nedelja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije sprovedeno je niz akcija uperenih protiv preduzeća koje se bave prodajom računara i u promet stavljaju nelegalne kopije softverskih proizvoda.

Pravni zastupnik BSA (Business Software Alliance) za Srbiju kaže da imaju informacije iz policijskih izvora, prema kojima su tokom akcija u Beogradu i gradovima u unutrašnjosti Srbije pronađeni računari spremni za isporuku, koji su na sebi imali instaliran piratski softver, kao i instalacioni diskovi sa kojih se piratski softver instalira. Protiv ovih preduzeća biće pokrenuti odgovarajući sudski postupci, a računari sa nelegalnim softverom i instalacionim diskovima su oduzeti.

Stopa softverske piraterije u Srbiji je tokom 2008. godine iznosila 74%, što našu zemlju, prema izjavi Dragomira Kojića, predstavnika BSA za Srbiju, svrstava među zemlje sa najvišim stepenom piraterije u regionu i može imati negativne posledice na proces pridruživanja Evropskoj uniji. (A.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...