Home TekstoviNove tehnologije Na prodaju svemirski šatlovi, jeftiniji 30%

Na prodaju svemirski šatlovi, jeftiniji 30%

by bifadmin

Nasa je snizila cene svojih svemirskih vozila za višekratnu upotrebu, napravljenih sedamdesetih godina prošlog veka, sa 42 miliona dolara na 28,8 miliona (oko 30%), što je navodno bagatelan iznos i posledica recesije.

Šatlovi će biti prodati čim se završe njihovi letački dani, a to će se prema planu desiti ove jeseni.

Nacionalna administracija za aeronautiku i svemir (National Aeronautics and Space Administration, NASA) počela je da se raspituje o mogućim kupcima po muzejima, školama i drugim mestima od decembra 2008. i do sada je primila svega dvadesetak upita, iako je očekivala veće zanimanje, pogotovo zbog snižene cene.

Šatl Discovery (otkriće) je već obećan Smitsonovom nacionalnom muzeju za vazdušne i svemirske letove. Atlantis (Atlantida) i Endeavour (nastojanje) su ponuđeni na prodaju. Nije isključeno da u ponudu uđe i šatl Enterprise (poduhvat), prototip koji nikada nije leteo u svemir (trenutno se nalazi u Smitsonovom muzeju).

Nikakve odluke o prodaji neće se doneti pre nego što stigne leto.

Niža cena je posledica Nasine najnovije procene troškova transportovanja šatla iz svemirskog centra Kenedi do nekog većeg aerodroma i njegovog prikazivanja u zgradi s kontrolisanom klimom. Cena prevoza zavisiće od odredišta. Datum isporuke pomeren je na drugu polovinu 2011. umesto 2012. kako je planirano ranije.

Potencijalni kupci mogu da podnose zahteve za kupovinu najkasnije do 19. februara.

Glavni motori šatlova su sada besplatni. Nasa ih je u decembru 2008. nudila po ceni od 400.000 do 800.000 dolara komad, ali nije bilo zainteresovanih. Zbog toga su motori i razni drugi delovi sada na raspolaganju po ceni transportovanja i rukovanja. Naravno, kupci će morati da ih ugrađuju o svom trošku (i pobrinu se za gorivo). (M.V.)

Mikro.rs

Pročitajte i ovo...