Home TekstoviNove tehnologije Britanska biblioteka nudi 65.000 besplatnih e-knjiga

Britanska biblioteka nudi 65.000 besplatnih e-knjiga

by bifadmin

Britanska biblioteka i Microsoft saopštili su da su udružili snage kako bi korisnicima Amazonovog čitača Kindle ponudili besplatan pristup zbirci u kojoj se nalazi 65.000 e-knjiga.

U zbirci se nalaze e-knjige koje obuhvataju radove iz 19. veka, uključujući knjige Čarlsa Dikensa, Džejn Ostin i Tomasa Hardija. Predstavnici biblioteke saopštili su da će besplatne e-knjige biti dostupne za preuzimanje od proleća ove godine.

Stručnjaci Microsofta i Britanske biblioteka su u prethodne tri godine radili na pretvaranju odabranih knjiga u digitalni oblik. Najveća pažnja je bila posvećena radovima iz 19. veka, zbog toga što za njih ne postoji zaštita autorskih prava i mogu se legalno ponuditi besplatno.

Britanska biblioteka je takođe objavila da se oko 35 do 40 procenata knjiga iz devetnaestog veka koje ona poseduje, i koje su sada sve digitalizovane, ne mogu naći u drugim javnim bibliotekama. Osim toga, ti naslovi se vrlo retko mogu naći u prodaji u mrežnim prodavnicama ili prodavnicama korišćenih knjiga.

Takođe, korisnici Interneta će moći u Amazonovoj mrežnoj prodavnici da naruče štampani primerak ovih knjiga, po ceni od 15 do 20 funti (17 do 23 evra) po primerku. Štampane verzije će imati isti dizajn i ilustracije kao i originalna izdanja.

„Oslobađanjem istorijskih knjiga sa polica može doći do revolucije u pristupu najvećem svetskom resursu knjiga“, izjavila je Lin Brindli, izvršni direktor Britanske biblioteke. Brindlijeva je saopštila da će biblioteka nastojati da digitalizuje i knjige iz dvadesetog veka, ali se trenutno radi na prikupljanju finansijskih sredstava za taj projekat. (M.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pogledajte i najveća dela srpske književnosti u elektronskoj formi.

Pročitajte i ovo...