Home Tekstovi TOP 500 kompanija Centralne Evrope

TOP 500 kompanija Centralne Evrope

by bifadmin

Biznis i Finansije i revizorsko-konsultantska kuća Dilojt (Deloitte) predstavljaju čitaocima listu TOP 500 kompanija Centralne Evrope. Na TOP 500 listi rangirane su kompanije iz 17 zemalja Centralne Evrope: Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Estonija, Latvija, Litvanija, Rumunija, Bugarska, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija. Rangiranje je bazirano na ostvarenim prihodima kompanija, a lista takođe prikazuje i neto dobit. Pored TOP 500 liste, izvršeno je rangiranje i 50 najjačih banaka, na osnovu aktive, kao i najvećih osiguravajućih društava, na osnovu upisane premije.

Koliko god je to bilo moguće, korišćeni su podaci o prihodima iz konsolidovanih izveštaja za 2008. godinu. Informacije su prikupljene iz javno dostupnih baza podataka i drugih izvora, direktno od kompanija, kao i na osnovu procena koje su bazirane na našem istraživanju. Prihodi kompanija-ćerki koje posluju u okviru velikih grupa su navedeni i u okviru konsolidovanog izveštaja i pojedinačno.

Pored Top lista, Dilojt je koristeći internacionalno iskustvo i povezanost svojih kancelarija u regionu, pripremio i komentare privrednih sektora u kojima, eksperti ove revizorsko-konsultantske kuće iznose pregled privrednih grana u okviru kojih posluju kompanije na listi.

Lista je potvrdila da najveće prihode u regonu i ove godine ostvaruju kompanije iz sektora energetike i naftnoprerađivačke industrije, kojima pripadaju prva dva mesta – poljska naftna kompanija PKN Orlen i mađarski MOL. Ukupno 151 mesto od ukupnog broja rangiranih kompanija pripadaju ovom privrednom sektoru, dok 149 kompanija posluje u okviru sektora robe široke potrošnje i transporta i 114 kompanija iz sektora proizvodnje. Nešto slabije zastupljeni sektori su: tehnologija, mediji i telekomunikacije, farmacija i nekretnine.

Na listi TOP 500 se nalazi šest kompanija iz Srbije. Prema ostvarenom prihodu od prodaje u 2008. godini, najveća srpska kompanija Naftna industrija Srbije je u regionu rangirana na 28. mestu, sledi EPS na 96. mestu, dok su se na listi TOP 500 našle još i Delta Maxi koja beleži skok na 101. mesto u odnosu na prošlogodišnju listu, zatim PTT Srbija (125. mesto), US Steel (183. mesto) i Srbijagas na 287. mestu.

Od zemalja iz užeg regiona, na listi je najzastupljenija Slovenija koje ima 4 kompanije više u odnosu na prošlogodišnju listu, odnosno 22 kompanije, od kojih je najbolje plasiran Petrol na 41. mestu. Od 11 kompanija iz Hrvatske, na najvišoj, 25. poziciji je Agrokor. Jedina makedonska kompanija koja je rangirana na ovoj listi je rafinerija nafte OKTA koje beleži skok na 344. mesto, dok se crnogorske i kompanije iz Bosne i Hercegovine nisu plasirale na listu TOP 500 u regionu.

Među 50 najuspešnijih banaka uvrstile su se 5 kompanija iz regiona i to NLB Group iz Slovenije na visokom 9. mestu i četiri banke iz Hrvatske. Dva najveća osiguravajuća društva u Srbiji rangirala su se na listi 50 najuspešnijih iz oblasti osiguranja i to Dunav osiguranje na 46. mestu, a DDOR Novi Sad na 50. mestu u Regionu.

Pogledajte Listu TOP 500 kompanija Centralne Evrope.

Darko Stanisavić, direktor u sektoru za poslovno savetovanje Deloitte
broj 59, september 2009.

Pročitajte i ovo...