Home TekstoviNove tehnologije Intel bio meta napada kada i Google

Intel bio meta napada kada i Google

by bifadmin

Predstavnci Intela saopštili su da je ta kompanija u januaru ove godine bila meta „komplikovanog“ kibernapada, skoro u isto vreme kada je napadnuta i kompanija Google.

Intel u svom godišnjem izveštaju američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berzanske poslove (Securities and Exchange Commission, SEC) nije naveo ko stoji iza napada, niti odakle je napad preduzet, ali je predstavnik kompanije Čak Maloj izjavio da je Intel svakodnevno meta napada, gde pojedinci pokušavaju da pristupe sistemima kompanije predstavljajući se kao osobe koje za to imaju ovlašćenja. „Ovaj napad može da bude rezultat industrijske ili neke druge špijunaže, ali iza njega mogu da stoje i hakeri koji jednostavno žele da naude kompaniji“, dodao je Maloj.

Maloj je takođe izjavio da jedino što povezuje januarske napade na Intel i napade na kompaniju Google jeste vreme kada su se oba napada dogodila. Na pitanje da li je Intel sarađivao sa Googleom na rešavanju ovog problema, Maloj je odgovorio da „odeljenja za bezbednost kompanija u ovoj industriji blisko sarađuju“.

Predstavnik Googlea nije želeo da komentariše da li je Intel jedna od oko 20 kompanija za koje je Google saopštio da su takođe bile meta napada koji su potekli iz Kine. Nakon objave napada na Google i druge kompanije, poput Adobe Systems, Juniper Networks i Rackspace Hosting, su takođe saopštile da su bile napadnute.

Maloj je izjavio i da je napad doveo do pada cena Intelovih akcija za 2,6%. (M.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...