Home TekstoviNove tehnologije Aktivirana prva ćirilička adresa na internetu

Aktivirana prva ćirilička adresa na internetu

by bifadmin

Svega nekoliko dana pošto je omogućila adresiranje na arapskom pismu, Internet korporacija za dodeljena imane i brojeve (ICANN) uvela je i adresiranje ruskom ćirilicom.

U sredu 12. maja na internetu je proradila prva lokacija čija je adresa ćirilička. To je lokacija na kojoj se nalazi prezentacija predsednika Rusije. Njena adresa je http://президент.рф.

Koordinacioni centar nacionalnog internet domena Rusije podneo je zahtev da se Rusiji dodeli domen najvišeg nivoa .рф čim je 16. novembra 2009. započet ubrzani postupak koji je usvojen na godišnjoj konferenciji ICANN-a održanoj u Seulu krajem oktobra. Posle svega pola godine Risija je postala četvrta država čije je ime domena internacionalizovano u tom smislu što se ispisuje ćirilicom. U toku je registracija novih adresa unutar tog domena.

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) upravo priprema zahtev da se i Srbiji dodeli ćiriličko ime domena. Trenutno je u toku glasanje za jedan od četiri predloga kako bi to ime trebalo da glasi. Predlozi .срб, .сб, .србија и .рсб су zauzeli prva mesta na listi koja je formirana tokom marta i aprila ove godine na osnovu predloga brojnih korisnika interneta, a zadovoljavaju postavljene kriterijume.

Glasanje koje je započeto 10. maja trajaće najmanje mesec dana i organizovano je na dva mesta. Jedno se nalazi na lokaciji RNIDS-a (http://www.glasanje.rnids.rs) dok je drugu glasačku „kutiju“ dobio časopis Mikro – PC World.

Kad se ime izabere RNIDS će preduzeti dalje korake neophodne za kompletiranje zahteva koji će odmah potom uputiti ICANN-u na razmatranje. U međuvremenu će organizovati izradu pravilnika o dodeljivanju imena u novom ćiriličkom domenu Srbije. Ukoliko sve bude proteklo bez problema već početkom sledeće godine pojaviće se i prve internet adrese ispisane srpskom ćirilicom. (M.V.)

Mikro.rs

Pročitajte i ovo...